Títol | Benimar. ‘Escuela de Deportes de la Iglesia’ |
Data de publicació en Natzaretpèdia | Dijous 1 d’agost de 2024 |
Descàrrega |
Des de 1948, Benimar fou l’Escola d’esports de l’Església, balneari, platja privada de Natzaret, en un moment de gran preocupació per la formació ideològica i moral de la joventut en els anys de major voracitat del franquisme. Sobretot fou un club elitista, amb moltes activitats per a socis i visitants de pago. En l’actualitat, els terrenys esperen la instal·lació de la Ciutat esportiva del Llevant UE.
Ací compartim quatre documents publicats des de Benimar que mostren el relat propi del centre. Són els següents:
- 1958 Escuela Deportes Benimar, un llibret de trenta pàgines publicat als deu anys de la seua fundació, immediatament després de la riuada de 1957 que també va devastar les instal·lacions. Inclou un relat de la història del centre, un repàs als efectes de la riuada, un llistat dels serveis que s’oferien i moltes fotografies interessants.
- 1948-1973 Benimar. Bodas de plata, un llibret de 30 pàgines que revisa la història del centre fins a 1973, amb textos i fotografies.
- 1974 Escuela Deportes Benimar, un fullet publicitari de quatre pàgines.
- 1948-1998 Benimar. Bodas de Oro, un incomprensible llibre de 90 pàgines amb presència de les autoritats polítiques (Eduardo Zaplana, aleshores president de la Generalitat; Rita Barberà, alcaldessa, etc.), econòmiques (empresaris i presidents de caixes i bancs) i eclesiàstiques, i nombroses personalitats de l’esport. Incomprensible perquè en 1998 el projecte portava molts anys en crisi, des del barri es demanaven altres usos per a l’espai, i de fet, eixe mateix any es va utilitzar el local de Benimar per instal·lar el Centre d’inserció sociolaboral dels Poblats Marítims. En qualsevol cas, en esta publicació Benimar apareix com un espai sense context més enllà del món esportiu i eclesiàstic. No es parla gens del barri de Natzaret, ni es tenen en compte les necessitats socials o d’infraestructures bàsiques que arrossegava. Potser esta demostració de força es feu per intentar reflotar el centre; així i tot, fou el cant del cigne, un autohomenatge extemporani.
També hem volgut buscar quin encaix tenia Benimar en el barri, rastrejant en premsa, arxius i publicacions de l’Associació Veïnal i preparant este resum.
Contingut
Natzaret i Benimar
Condicions laborals
Urbanisme i problemes amb el barri
Un fugaç Centre d’Inserció Sociolaboral
“Plan integral de desarrollo del Barrio de Nazaret”, 1999 – Cap a la València del 2000
Natzaret i Benimar
Quina relació tenia Benimar amb el barri? Nieves Donate Tébar ens feu un relat molt senzill:
Alguna vez nos han hablado como que había una parte de la playa que tenías que pagar para entrar. No entiendo muy bien. La parte… no sé muy bien si la de Benimar…
Es que en Benimar, en Benimar tenías que pagar para entrar.
Toda esa parte de la playa, ¿no?
Sí, a ver, vas para allá y a mano izquierda había muchos chiringuitos y todo eso, pero en… para Benimar había que pagar para entrar a la playa.
¿Era todo ese trozo de playa que tenía delante?
No, era todo, pero yo no sé por qué te hacían pagar allí. Yo no he pagado nunca allí, siempre nos íbamos más lejos que entrabas a la playa y no tenías que pagar. Pues ahí en Benimar sí, en Benimar sí que había que pagar. Pero en más palante no, más para adelante ya no… Ya no, no se pagaba. Había muchos merenderos, muchos. ¡Uh, los merenderos que había! Y los chiringuitos, y todo eso… lo de playa, lo de playa. No era tan elegante como hay en la Malvarrosa ahora, que está… todos los restaurantes están… pero había mucho, ahí había mucho.
Per a la gent del barri, Benimar no tenia molt a veure amb la seua realitat. En les fotografies de l’època podem vore el tram de Benimar amb un públic triat i escàs, i la resta de la platja plena de gent.
El dijous 6 de maig de 1976, en l’assemblea de la flamant Associació de Veïns, una de les peticions era l’accés de la gent del barri al Parc Sindical (inaugurat per Franco en 1970) i a Benimar. El veïnat ho reclama per al barri, i així ho recull el Full informatiu de l’A.VV. nº 2, de 7 de maig de 1976.
Al Full informatiu de l’A.VV. nº 5 (juliol de 1976), es pot llegir el següent:
LOS NIÑOS INFORMAN
La prensa ha comunicado diversas asambleas de niños de Nazaret para hacer un escrito a los directores de Benimar y del parque sindical. El escrito iba firmado por 200 niños.
¿Resultados?
El director del parque sindical dijo estar dispuesto a recibir a mayores, pero no a los niños.
D. Elías recibió la comisión de niños, junto con algunos socios y el Presidente de la Asociación, mostrándose muy al margen de la problemática de nuestro barrio. Sugirió una carta más concreta para entregar a la Junta.
Se le entregó dicha carta en una entrevista que duró poco, porque había un partido de baloncesto y se ve que era más importante.
Los niños tienen prevista una entrevista con el obispo para implicarle en este problema y qué respuesta da.
La falta d’infraestructures per al barri ha sigut una constant: Benimar, el Parc Sindical i el poliesportiu que va substituir a este últim han sigut instal·lacions de pago que no solucionaven la falta d’espai per a la joventut. En l’actualitat este tema continua sent motiu de reivindicació, ara del Consell d’Alumnes. Les xiquetes i xiquets de les diferents escoles del barri ens contaven el següent:
(…) Jesús.- Estamos pidiendo un centro, una zona para también hacer deporte para niños y 3ª edad.
Un centro multideportivo.
Lucas.- Sí.
Ruth.- Un espacio público para practicar deporte.
Lucas.- Sí, porque aquí sólo hay… Hay que tener en cuenta que aquí sólo tenemos el polideportivo y es pagando. O sea, tú no puedes coger una pelota que tengas tú de casa y entrarla porque te la quitan. Te la quitan y cuando sales te la devuelven. Tienes que pagar para coger una bola y poder jugar, o apuntarte a algún sitio. Entonces lo que tenemos pensado es restaurar los parques, porque están rotos y hay que tener cuidado con eso, y hacer zonas donde haya zonas deportivas gratuitas, que se puedan juntar personas de la 3ª edad, personas de 40 años, 30 años para abajo, y niños pequeños.
Condicions laborals
Quin tipus de beneficis aportava tindre un centre d’elit al barri? Entenem que almenys crearia llocs de treball. Ramon Arqués Grau ens contava les seues condicions de treball, extremadament precàries:
Una vegada quan estava treballant en Benimar –vaig arribar a treballar en Benimar un mes o així [cap a 1977]–. I, ostras, me vaig donar compte que el capellà aquell era un poquet… don Elías. I tenia algun treballador per allà sense assegurar, i jo també, sense assegurar. I a més a més… jo treballava allí de neteja i me passava tot el dia, de 9 a 9, només parava o no sé si parava una hora o dos hores a migdia i tornava. Bueno, me pagava amb la calderilla que arreplegava, a la setmana. La calderilla que arreplegava cobrant aquelles cadires que tenien el cul foradat a la gent… “un duro, un duro per cadira” i jo deia… “no, agafa la cadira, això no ho he vist”, perquè me feia vergonya cobrar un duro per unes cadires que estaven foradades, moltes vegades. I ostras, anava jo a demanar-li a vore si tenia… bueno, me pagava amb la calderilla, que me pagava poc, no recorde quant era, molt poc. I anava cap a casa així [amb els diners en la mà] o en una bossa de plàstic com podia cap a casa. No seria [inintel·ligible] perquè anava sense macuto i sense res. No tenia segur i no tenia cap dia lliure a la setmana. Jo vaig anar i li vaig dir “don Elías, mire, no sé… jo… vosté és capellà i vosté sap que anar a missa és obligat, vaja, cal anar a missa cada setmana, cada diumenge, jo ja no li dic que vaja a missa el diumenge, però puc anar un altre dia, li demanaria que em donara un dia lliure per a jo tenir eixe dia de descans i de poder anar a la missa que jo crega convenient”. Dic: “home, si tots els treballadors de tot el país tenen un dia lliure a la setmana, jo ja no dic que siga diumenge, però bueno, un dia, vosté que és de l’Església… l’Església això ho demana. –Bueno, va, va, pues vinga, quin dia te… –Bueno, pues a mi m’interessa tal dia –que és el dia que em venia bé perquè ens reuníem nosaltres–”. Molt bé. Dic: “li dic una altra cosa… A vore, lo que em paga jo m’ho puc emportar igual, però si és un poquet més de quantitat perquè això… això no arriba al sou mínim. –… tal… bueno… val”, va cedir. I després li vaig dir: “però hi ha una altra cosa… –Una altra cosa encara? Una altra cosa?”, dic “sí… és que, a vore, és obligatori estar assegurat, tots els treballadors estan assegurats i si tots els treballadors estan assegurats i és una cosa necessària, l’Església que faça això pues no em sembla bé”. I… “buah, no sé què no sé quantos…”. Ahí ja no va colar “és que no pot ser perquè els diners… no hi han diners suficients… patapim, patapam”. No me va assegurar. I bueno, ja després vaig prendre mides més expeditives, no? [risses]. Però jo vaig dir… bueno. I me’n recorde que allí guardava uns joguets i unes coses i jo vaig dir: “saps què? Eixos joguets n’hi ha gent que no en té”. I jo agafava algun, el posava en la carretilla, els tirava per damunt de la tàpia i després anava, els agafava i els repartia. I això no sé si ho va arribar a saber o se va donar compte o què. Jo com que vaig durar un mes allà perquè després ja no…
Urbanisme i problemes amb el barri
En 1984 ja es deia en un interessant reportatge al periòdic Natzaret, que el projecte de Benimar havia nascut mort, en tant que el futur del barri ja s’havia decidit en altres instàncies.
Periòdic Natzaret n. 12, gener – febrer 1984. “REPORTAJE: Jornadas de urbanismo en Nazaret, ¿cuál será nuestro futuro? [Equipo Croniurbano]”.
(…) En 1940, ya se considera Nazaret como un barrio suburbial dependiente del Puerto, y aunque se realizan hechos aislados como la inauguración de Benimar en el 48, está claro que con el boom industrial (en el 63 comienzan las obras de ARLESA), el barrio se transforma, densificándose en demasía, y cayendo en una falta de equipamientos definitiva, potenciada por la especulación, a la vez que se genera un caos urbanístico, que como resultado explica nuestro deprimente presente.
(…) Es ya conocida la trayectoria del barrio. De como aquel núcleo inicial de huertanos, pescadores y portuarios se vio incrementado en la década de 1940-50 con la primera llegada masiva de emigrantes, que hizo pasar la población de 2.958 habitantes en 1940 a 5.192 en 1950. Fue aquella la época “dorada” del barrio, la playa, Benimar y Mar Azul intentando competir con la playa de “Las Arenas”. Nazaret fue lugar de veraneo aunque hoy nos resulte paradójico. Era la década 1950-60, con una población estabilizada alrededor de los cinco mil habitantes.
Al llibre «Propuestas 92», es feia un poc d’història del centre, es parlava de la privatització de la platja, del patronat parroquial i de Benimar:
En febrero de 1945 surge la idea del Patronato y el 10 de octubre del mismo año tuvo lugar la concesión de los terrenos por parte del Ministerio de Obras Públicas ocupando una superficie de 55.000 m2. Sobre estos terrenos se construirá años más tarde la fábrica de aceite Arlesa.
En 1948, cerca de los terrenos del Patronato, la gente de Acción Católica consigue dos nuevas concesiones en la playa que a partir de ese día forman Benimar como escuela de deportes de la iglesia. Esto supuso la privatización de una amplia zona de playa, concesión que se hizo para un período de 99 años. (pp. 37-38)
(…) Benimar acogió a 327 familias arruinadas por la riada. Durante cuatro meses sus instalaciones fueron puestas al servicio de los damnificados. (p. 38)
(…) En el documento de cesión, donde consta como representante de la empresa Juan A. Noguera de Roig, se puede leer en la cláusula N.° 5 que “Arlesa se compromete y se obliga a adoptar las medidas técnicas necesarias para evitar vertidos, residuos o substancias que puedan perjudicar o alterar las condiciones sanitarias de la playa de Benimar”. Este compromiso será tradicionalmente incumplido como sabe todo el vecindario. (p. 40)
(…) El gobierno municipal se compromete a redactar un plan de urbanización integral del barrio que incluirá la finalización del alcantarillado y mientras tanto accede a la exigencia de la A.VV. de construir un sistema de evacuación superficial de aguas pluviales que salve el obstáculo de Benimar y la ampliación portuaria. (p. 130)
(…) En la madrugada del 5 de septiembre llueve [1989] y el barrio se inundó una vez más. Con mucha participación del vecindario fueron presentadas al Ayuntamiento una serie de actuaciones para evitar futuras inundaciones (terminar el alcantarillado y ampliar la capacidad de evacuación de Benimar entre otras). (p. 144)
Els retrets que se li fan a Benimar en estos anys són diversos: haver privatitzat una porció de platja, haver edificat sense un pla urbanístic que tinguera en compte els problemes que generava per a l’evacuació d’aigües, la poca relació amb el veïnat, o la mala qualitat de l’aigua de les piscines:
1984/7/9 Compromisos ayuntamiento con el barrio
- (…) Comunicar a la Dirección de Benimar la falta de condiciones higiénicas de sus piscinas.
Un fugaç Centre d’Inserció Sociolaboral
Al mateix temps que Benimar publicava el seu llibre celebrant les seus bodes d’or, la crisi s’havia fet més que evident. De les cinc pistes de tenis que tenia en els anys 70, només en quedaven dos, el camp de futbol es mostrava descuidat, la canxa de bàsquet arruinada i totes les infraestructures associades a la platja havien desaparegut: les piscines, el restaurant, etc.
Fotos aèries de Benimar en els anys ’70 i en 2000.
Periòdic Natzaret n. 78, març-abril 1997
BENIMAR AL SERVICIO DEL PUEBLO
Las instalaciones de BENIMAR serán remodeladas para instalar un Centro de Inserción Socio-laboral si la Unión Europea aprueba la subvención de 300 millones solicitada por el Ayuntamiento y el Arzobispado de Valencia. El proyecto, apoyado por todos los colectivos del barrio de Nazaret, se ha desbloqueado después de tres años en los que han barajado otros proyectos como la instalación de la Hípica, un Centro de Acogida para Transeúntes o unas instalaciones deportivas de élite. Este último proyecto, apoyado entre otros por el anterior concejal de Deportes García Fuster, habría estado paralizando la remodelación del Parque deportivo municipal.
Una Escuela-taller permitirá que el alumnado rehabilite unas instalaciones semiabandonadas tras la degradación y la pérdida de la playa por culpa de un desarrollismo especulativo destructor de la naturaleza y de los barrios periféricos. El restaurante volverá a abrirse al público y el resto de dependencias se destinarán para aulas de formación de Hostelería, Construcción (albañilería, fontanería y electricidad) y Jardinería. Asimismo las instalaciones deportivas se mantendrán y mejorarán.
La vieja aspiración vecinal de recuperar BENIMAR para el pueblo podrá al fin realizarse, poniendo sus instalaciones al servicio de la población más desfavorecida: los parados y paradas de (…).
Periòdic Natzaret n. 80, setembre-octubre 1997
(…) Una de esas alternativas podría ser el proyecto de la Escuela de Inserción sociolaboral de Benimar. Pero las noticias que llegan son preocupantes, porque nos hablan de importantes recortes del proyecto original. (…)
Periòdic Natzaret n. 83, març-abril 1998
EN BENIMAR SE INAUGURA ESTE MES EL CENTRO DE INSERCIÓN SOCIOLABORAL
Por fin, el 15 de abril se inaugura en Benimar el anunciado Centro de inserción sociolaboral para los Poblados Marítimos. Lo hace con un curso de albañilería para jóvenes de 15 a 30 años y que es la primera acción formativa del proyecto europeo JOB, del cual, este periódico ya informó a sus lectores en ediciones de pasados meses.
Dicho proyecto ha sido aprobado por la Comisión de la Unión Europea y está gestionado por la Fundación Trabajo-Cultura, dentro de la Iniciativa Comunitaria Integra, que tiene como objetivo la integración de los jóvenes con problemas de desempleo.
El director del Centro, Jesús Molina, se ha puesto ya en relación con la Comisión prelaboral de Nazaret y con la Asociación de Vecinos del barrio en calidad de entidad colaboradora para concretar el tipo de colaboración en este importante proyecto dirigido a la juventud en dificultades para acceder a un puesto de trabajo de los Poblados Marítimos y a crear redes de solidaridad.
Además, el proyecto JOB contempla también que se edite una Hoja Informativa sobre la marcha del Centro Benimar y del proyecto JOB, así como información sobre sus actividades. A los lectores del periódico Natzaret se les distribuirá juntamente con el periódico.
Para una mayor información dirigirse al Centro de Juventud de Nazaret. D.S.
Periòdic Natzaret n. 88, maig-juny 1999
BENIMAR APUESTA POR EL EMPLEO Y LA FORMACIÓN
El pasado 19 de mayo se presentó la memoria del proyecto JOB de inserción sociolaboral en las instalaciones de Benimar y se entregaron los diplomas a los alumnos que terminaban el curso. El acto, que reunió a un numeroso grupo de personas y de representantes de todos los colectivos del barrio, estuvo presidido por el arzobispo de Valencia, Agustín García Gasco, y por el concejal de Servicios Sociales del Ayuntamiento de Valencia, Bernabé Bueno.
El acto cumplió con creces el objetivo de informar al barrio de Nazaret del nuevo proyecto de centro permanente para la formación sociolaboral. También sirvió para implicar a las autoridades en el destino de Benimar a la formación para acceder al empleo. Se valoró igualmente la colaboración de la Asociación de Vecinos de Nazaret y del Centro Juvenil del barrio.
Desde hacía más de veinte años se venía luchando para poner las instalaciones de Benimar al servicio del pueblo y especialmente de los más desfavorecidos. El propio arzobispo mantuvo un diálogo ante todo el público con un representante del Centro de Música y Danza, donde salieron a la luz los grandes esfuerzos que se necesitan para sacar adelante cualquier proyecto; desde los inicios, cuando todavía es un sueño, hasta llegar a la madurez y a hacerse realidad con cosas tangibles. (…)
“Plan integral de desarrollo del Barrio de Nazaret”, 1999 – Cap a la València del 2000
- (…) Mantener y ampliar la Escuela de Formación Ocupacional (Benimar) como recurso necesario para la población con edad superior a la escolaridad obligatoria. Así como favorecer a las entidades que desarrollen Programas de Garantía Social.
Declivi de Benimar
(anys 1970-2007 aproximadament)
Hem preguntat a Ramon Arqués, historiador del barri de Natzaret, pel declivi de Benimar. El seu resum ens pareix molt il·lustratiu i volem compartir-lo amb totes les lectores i lectors de Natzaretpèdia:
Durant el franquisme l’ajuntament de València va aprovar diversos Plans Generals (1946 i 1966) que afectaren greument Natzaret, en el sentit que dibuixaven Natzaret com a barri perifèric i envoltat de zones industrials, etc. Les decisions plasmades en els Plans no són mai d’efecte immediat, però el futur de Natzaret i de Benimar a mitjà termini estava escrit. Això comportaria la contaminació del riu i de la platja de Natzaret i La Punta, que es faria cada cop més evident a partir dels anys 60, sobre la qual ja planava l’ombra oculta de la futura ampliació del port.
A tot això cal afegir la pèrdua del protagonisme de l’Església i les seues institucions des de l’adveniment de la democràcia així com la progressiva diversificació de recursos i els esforços de la majoria de clubs de tots els esports per tenir les pròpies escoles esportives. En aquest aspecte cal afegir també la competència progressiva del “Parc Sindical” a partir dels anys 70. Tot això amb els anys comportà el declivi de Benimar, el seu prestigi i la seua utilitat, a pesar de la propaganda que es va fer amb motiu del seu 50é aniversari.
Aleshores des de certs indrets de l’Església diocesana i també des de l’Associació de Veïns es forçà la revitalització de l’edifici amb finalitats de caire més social, que quallaria amb la seua conversió -ni que fora per uns anys- en un Centre diocesà de promoció sociolaboral. En un moment donat l’Arquebisbat veié noves perspectives i abandonà aquest projecte, intentant sense èxit engegar el de la Universitat Catòlica en el mateix establiment. Finalment hagué de tornar la concessió al Port…
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!