Estratègia integral participativa per a Natzaret, 2017

Entre setembre de 2016 i febrer de 2017 es realitzà un procés de consulta i reflexió participativa al barri. La idea era generar una proposta integral de millora de Natzaret a través de la consulta pública generada des d'un grup motor format per veïnes i veïns del barri. Esta proposta està organitzada al voltant d'11 eixos: planificació urbanística, posicionament del barri, teixit associatiu i equipaments, educació, salut, habitatge, cultura, treball, convivència, i espais públics, mobilitat i espais buits.

“Memoria: Trabajo social comunitario en Nazaret”, curso 1982-83

Durant el curs 1982-83 es realitzà un treball de diagnòstic de la situació dels Serveis Socials al barri sobre el que es basaria més tard part del treball del nou equip de Serveis Socials que s'iniciaria immediatament després. Ací compartim aquell informe que funcionà com una crítica directa a la deixadesa de l'Ajuntament.

Programación 89 y guía de recursos Natzaret [llibret]

Compartim el fullet de programació 89 i guia de recursos que s'edità des de l'Associació a finals de l'any 1988. Un document d'interés social i històric.

La lluita per la Legalització de terrenys (1977-2000)

En esta compilació ens centrem en la lluita per la legalització de terrenys. Es tracta d'un procés que durà dècades i que inevitablement ens fa recordat tot el treball realitzat per la nostra amiga i companya Sió Planas amb l'ajuda de l'advocat Paco Solans. Un esforç conjunt de l'Associació i de les famílies afectades sense el que el barri no seria hui el que és.

La lluita pel Centre Cívic i Social al barri (des de 1976)

En esta publicació ens centrem en les lluites que feren possible la creació de un Centre Cívic en el barri. Un espai havia de prestar els Serveis Socials que corresponien legalment al barri: informació sobre ajudes, etc.; i també servir com a espai de trobada per a diverses associacions i, en general, per al barri: per al Centre de Música i Dansa, per al Club del Jubilat... S’aconseguí un Centre Social, però cal recordar que la demanda concreta era un Centre Cívic.

El Club Deportivo Nazaret al Gol, diario deportivo (de Madrid) el 23 de gener 1942

Natzaretpèdia ofereix al seu públic de lectors una bella aportació sobre la vida esportiva a Natzaret, en concret de l’activitat futbolística.

«Charlando en la calle», compilació

Reeditem ací les huitanta-huit columnes de la secció «Charlando en la calle» aparegudes entre el número 2 i el 89 del periòdic "Natzaret" (que va tindre 90 números entre 1982 i 2000).

Fogueres de Sant Joan (1991-2018)

Continuem amb imatges d'activitats culturals, en este cas de les Fogueres de Sant Joan. El veïnat ho sap molt bé, però perquè conste per al futur cal dir que abans les fogueres del barri acabaven amb el tradicional bany a la mar. Com que en 1986 l'ampliació sud del port ens deixà sense accés a la platja, els bombers s'apropen al barri i ens banyen un poquet amb les mangueres.

Carnestoltes (1985-1996)

Dediquem esta publicació a la celebració de Carnestoltes al barri i publiquem un total de 223 imatges. N’hi ha de molt entranyables, d'altres molt divertides... Ací tenim un exemple preciós de la importància de fer barri. Gaudiu el viatge en el temps i com se sol dir... Carnestoltes moltes voltes!

Escola de Formació per al Treball Natzaret-La Punta

Compartim una selecció d'imatges que mostren el treball que s'ha fet a l'Escola de Formació per al Treball de La Punta-Natzaret. Un espai per a donar oportunitats laborals molt necessari i molt ben aprofitat per les persones que han travessat les seues portes.

“Plan integral de desarrollo del Barrio de Nazaret”, 1999 – Cap a la València del 2000

Publiquem el "Plan Integral de Desarrollo del Barrio de Natzaret" de 1999, plantejat baix el lema "Natzaret cap a la València del 2000". Un document diagnòstic ple de mesures concretes per a millorar el barri i la convivència veïnal.

“Abans del Jardí”, L’ETNO 2023

Amb motiu del 35 aniversari de la transformació [d'una part del riu] en jardí, este estiu hi hagué una exposició a l'aire lliure a l'espai Natúria del riu. Compartim ací el catàleg de l'exposició.

«La estación de Nazaret: análisis distributivo, compositivo y matérico», de Matías Gisbert Vivó

«La estación de Nazaret: análisis distributivo, compositivo y matérico» és un treball d’investigació de Matías Gisbert Vivó que destaca la singularitat de l’antiga Estacioneta inaugurada en 1912. S’hi proporciona ací tots els detalls formals i funcionals de l’edifici, la seua història, el seu autor, les relacions amb el Port i el seu context en els àmbits social i econòmic, amb moltíssima informació gràfica i cartogràfica.

Dossier de l’Amplicació Nord del Port (Comissió Ciutat-Port)

La història de l'Associació i la del barri estan lligades inevitablement a la de la resistència activa contra les exigències del gegant insaciable que és el port. Compartim ací el dossier revisat de l'ampliació nord amb explicacions detallades i argumentades de per què no cal tornar a ampliar el port i de per què València es mereix deixar de ser un port que té una ciutat i començar a funcionar com una ciutat que té un port.

Investigació “25 anys de l’Associació (1976-2001)”

Durant el curs acadèmic 2000-2001 un grup d'alumnes de l'Escola Universitària de Treball Social de la Universitat de València tutoritzades per Sió Planas (professora i sòcia de l'Associació) dugueren a terme la investigació "25 anys de l'Associació de Veïnes i Veïns 1976-2001". Esta publicació arreplega el material que conserva l'Associació.

5 propostes per al Parc de Desembocadura – RESULTATS de la consulta ciutadana

/ Actualitzem la publicació amb els resultats de la consulta ciutadana / Fins al 8 de gener de 2022 estigueren en exposició pública els cinc projectes finalistes per a la creació del Parc de Desembocadura del Túria. Un projecte que acabaria de condicionar el llit 35 anys després de la construcció del primer tram. El llit del Túria net, verd i obert a la mar és una reivindicació històrica del barri i en la que no s'ha deixat de treballar en estes més de tres dècades. Compartim ací els projectes complets, que són un pas endavant, però que s'han d'analitzar críticament.

‘Secretos embotellados’ (una novel·la col·lectiva), 2020

'Secretos embotellados' és una novel·la singular, escrita col·lectivament al nostre barri. L'autoria correspon a huit persones més quatre col·laboradores, i es tracta d'una novel·leta de secrets familiars en el si d’una acabalada família de productors de vi.

‘Vidas de colores’ (13 relats sobre Natzaret)

Compartim l’edició digital del llibre de relats Vidas de colores (2021), que recull tretze textos centrats en el barri de Natzaret. El llibre és fruit del Taller d’escriptura creativa impartit per Ángela Nzambi, i suposa una literatura pròpia de Natzaret, de proximitat, que construeix un relat sobre les vides del barri i els vincles comunitaris. Són textos que es lligen amb molt de gust i contribuixen a la creació d’un espai simbòlic propi de Natzaret, ric i ple de matisos.

«Jóvenes en el barrio de Nazaret», 1997 (llibre)

En 1997 l'Associació va publicar "Jóvenes en el barrio de Nazaret", un altre dels resultats materials d’anys d’investigació de tot tipus al barri. Com és costum en l’Associació, i sense que eixe “costum” servisca per a llevar importància al treball sinó per a visibilitzar l’esforç col·lectiu, tenim un llibre produït a moltes mans. El propòsit, també com és costum, era visibilitzar la realitat de barri amb complexitat, utilitzant la participació ciutadana per a incloure les reivindicacions, pensaments i necessitats dels col·lectius afectats (en este cas els i les joves del barri). Durant tota la investigació i, per suposat, també en el llibre resultant, són ells i elles els que prenen la paraula per anar més enllà de la visió estigmatitzant dels mitjans de comunicació.

La lluita per la salut al barri III (1996-2005)

La tercera dècada de la lluita per la salut integral al barri (1996-2005) està marcada per la construcció i inauguració del centre de salut actual, que portava demanant-se quasi des que es va inaugurar el del carrer del Parc, que sempre ens ha quedat xicotet. Els problemes de sanejament i de serveis en general, continuen. També la lluita constant per mantindre el barri lliure de contaminació contra les Arlesa-Moyresa i el port. La droga i la prostitució al carrer tenen també un trist paper protagonista durant estos anys.

“Natzaret entre la mar i l’horta (dels orígens fins 1936)”, Ramon Arqués i Antonio Sanchis

En 2019 l'Associació va publicar "Natzaret entre la mar i l'horta (dels orígens fins 1936)" de Ramon Arqués i Antonio Sanchis. En esta publicació compartim el llibre complet en PDF perquè pogueu gaudir la ingent investigació que van fer els seus autors. És un treball necessari, que ve a omplir un buit en la historiografia del nostre barri i que abasta tanta quantitat i diversitat de temes que de segur n'hi haurà algú que cride l'atenció de cada persona. Hi ha capítols per a tots els gustos.

La lluita per la salut al barri II (1986-1995)

En esta segona publicació dedicada a la lluita per la salut integral al barri ens centrem en els anys 1986 a 1995. Durant esta segona dècada de lluites tot és urgent, tot és important i els fronts es multipliquen constantment, sumant-se a les problemàtiques antigues no acaben de resoldre's. L'ampliació del Centre de Salut, la defensa del dret a l'habitatge digne o la resistència a la contaminació del barri són alguns dels protagonistes d'esta dècada.

“Un barrio marginado no es un barrio marginal. A propósito de Nazaret”, dos articles de Josepa Cucó

L'antropòloga Josepa Cucó i Giner ha investigat les característiques del barri al costat de l'Associació i ha tret alguns articles analitzant-les. Ací compartim dos d'ells: "Un barrio marginado no es un barrio marginal. A propósito de Nazaret" (2016) i "El malestar de las periferias urbanas. Precarización y descontento en las ciudades españolas" (2014).

La lluita per la salut al barri I (1976-1985)

En esta primera publicació dedicada a la lluita per la salut integral al barri ens centrem en els anys 1976 a 1985, una primera dècada d'associacionisme a estall, en què vam aconseguir algunes reivindicacions històriques com l'aigua potable, les clavegueres i l'enderrocament d'algunes de les chaboles deshabitades, però que és només el començament d'una lluita que arriba fins a hui.

Fulles informatives, cartells i més (1976-2021)

Compartim un recull cronològic dels fulls informatius, cartells i altra documentació de l'Associació. Els esforços col·lectius i les preocupacions del barri estan reflectits en els textos que compartim ací cronològicament com un índex.

Lluita de les DONES del barri

Dediquem este espai a recollir la documentació sobre diferents moments de reivindicació dels drets de les dones del barri. Hem organitzat el material en ordre cronològic, començant pel més antic (1981-2022). Hi ha materials molt diferents, però les activitats al barri tenen un objectiu compartit: Aconseguir una unió i una lluita conjunta que ens permeta estar juntes i lluitar entre totes des de la nostra diversitat (cultural, de pensament, etc.). Més de quatre dècades de mobilitzacions i accions mostren fins a quin punt la participació ha sigut, és i serà sempre una prioritat de l'Associació. En 2022 com en 1981, ara i sempre, juntes som més fortes.

«La mujer en el barrio de Nazaret», llibre (1992)

En "La mujer en el barrio de Nazaret. 'Qué opinan las mujeres de Nazaret acerca de sus problemas y de la calidad de vida en el Barrio' Valencia, Julio 1992" trobareu el resultat d'un treball d'investigació-acció fet de manera conjunta per professionals i veïnat del barri. És un text que ajuda a apropar-se a la problemàtica específica de la dona al nostre barri i que a més és un testimoni d'un procés participatiu molt complex i interessant.

Col·lecció periòdic «Natzaret»

Col·lecció completa del periòdic 'Natzaret'. Publicació bimensual editada per l'A.VV., però dedicada al barri, no únicament a les activitats de l'associació. Es van publicar 90 números entre 1982 i l'any 2000.

Cronologia i història de l’Associació de VV.VV. (1976)

En el 46 aniversari de la creació de l’Associació de veïnes i veïns inaugurem este espai en què anirem publicant la cronologia amb les lluites més significatives que hem portat a terme en el barri en estes dècades d’esforç col·lectiu i de resistència constant. Comencem per una història bàsica de l’associació i amb la cronologia més extensa de l’any 1976, moment de les primeres assemblees. Esperem que siga d’utilitat i que ens recorde les lluites presents i passades, i que ens motive a continuar cap a les futures.

Arxiu complet en brut

En este apartat podeu consultar l'arxiu complet de l'Associació en brut. Posem en obert este material de consulta perquè es puguen fer búsquedes sense necessitat d'esperar a que processem tota la informació.

Nits d’albades al barri

Encetem esta publicació dedicada a les nits d'albades que es feren al barri dins de la setmana cultural entre 1991 i l'any 2000 i que serviren per a tancar la celebració de Sant Joan. Publiquem ara el material de la nit de 1991 i continuem compartint la resta fins que estiga tot disponible.

«A tornallom», documental sobre la ZAL i la destrucció de la Punta

«Propuestas 92», llibre

"Propuestas 92" és el document realitzat en 1992, resultat d'un intens procés de treball des de l'A.VV. que inclogué un procés participatiu amb entitats del barri i la col·laboració de nombrosos professionals socials per afrontar els problemes del barri. Es prioritzaren les àrees de Joventut, Dona, Droga, Habitatge i urbanisme, Educació i Cultura.

El port: Hemeroteca de l’ampliació sud (1985-2005 i 2013) i situació actual de la nord

Compartim l'hemeroteca sobre el port que conserva l'associació i una compilació de material actual. En esta publicació arrepleguem l'evolució de l'ampliació des de 1985 fins a l'actualitat, amb l'intenció que la història no es perda i tot el món sàpia com es va lluitar i com se segueix fent: per defendre la nostra dignitat com a barri, la dels nostres veïns i veïnes del litoral i el patrimoni natural, cultural i humà de la ciutat.

Presentació i homenatge a Joan Castaño per «Nazaret y sus calles», un llibre per al record

El divendres 5 de maig de 1995 es va presentar al barri el llibre «Nazaret y sus calles», de Joan Castaño. Es va fer dins d'un homenatge emotiu i molt sentit al nostre veí i autor del llibre. En l'acte participaren Amparo Pardo, Jaime de Juan, Juan Luís Corbín, Antonio Sanchís, Xavier Albiol i, per suposat, Joan Castaño.

«Natzaret, 40 anys de lluita» (documental)

Documental sobre el barri de Natzaret i l'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret en el 40 aniversari de la creació de l'associació. Es repassen el treball de la lluita veïnal, les reivindicacions, les victories i les derrotes col·lectives.

«Natzaret, un barri mariner sense mar», vídeo

Incloem en este arxiu del barri l'homenatge "Natzaret, un barri mariner sense mar" que vam fer a la nostra platja perduda en el seu 34 aniversari (maig de 2020). Un recordatori de les nostres lluites veïnals i de tot el que queda per fer.

«Nazaret: ahir, avui, demà», revista

"Nazaret: ahir, avui, demà" està editat per l'Assoc. de VV.VV. i es va presentar com a part de la 1a setmana de Convivència organitzada per diverses entitats del barri i celebrada els dies 13-20 de juny de 1981. Un document especialment interessant per contar la història del barri que inclou testimonis de persones nascudes a principis del segle XX, el present i els plans de futur del barri.

Fotos aèries de Natzaret (1946-2020)

Un seguit de fotos aèries de Natzaret que ens permeten veure la seua evolució entre 1945, quan era un barri de llauradors i gaudia d'una de les millor platges de València, i 2020.

Vols col·laborar amb una història o posar-te en contacte amb nosaltres?