Títol Fotos aèries de Natzaret (1946-2020)
Fonts Institut Cartogràfic Valencià (ICV) i Institut Geogràfic Nacional (IGN)
Data de publicació Dimecres 11 d’agost de 2021

En un territori com el de Natzaret, que ha patit tot tipus de transformació urbanístiques, portuaries… és especialment interessant veure estos canvis i poder comparar-los. Hem preparat una animació en format GIF en què podeu veure com canvia el barri al llarg d’un total de 8 vols realitzats entre 1946 i 2020 (1946, 1956, 1976, 1983, 1991, 2000, 2012 i 2020). L’animació es reprodueix infinitament perquè pugau comparar els canvis, però si voleu veure’ls amb més tranquil·litat i conèixer més detalls sobre ells i sobre les característiques de cada vol podeu llegir la resta d’esta publicació.

La font principal d’estes fotografies aèries és l’Institut Cartogràfic Valencià, que ha penjat en obert el seu material i documentació cartogràfica. Podeu veure-ho a la seua web: https://icv.gva.es/va/ i descarregar les imatges en PDF. La segon font que hem utilitzat és l’Institut Geogràfic Nacional, que hem utilitzat en el cas de les imatges de 1976, que corresponen a un vol interministerial d’abast estatal. També podeu consultar gran quantitat de material interessant en la seua web: http://fototeca.cnig.es/, i igualment dóna la possibilitat de descarregar les imatges en PDF.

Podeu veure les imatges en gran clicant sobre elles.

Títol Fotos aèries de Natzaret (1946-2020)
Fonts Institut Cartogràfic Valencià (ICV) i Institut Geogràfic Nacional (IGN)
Data de publicació Dimecres 11 d’agost de 2021

1. Vol Americà Sèrie A o Projecte “Casey Jones”: 1945-1946 (any 1946)


Imatges del vol fotogràfic de l’Espanya peninsular, realitzat en els anys 1945-46 per l’Army Map Service dels EUA, també anomenat vol Americà Sèrie A o vol “Casey Jones”. Les imatges han estat cedides pel Centre Cartogràfic i Fotogràfic de l’Exèrcit de l’Aire (CECAF) al Centre Nacional d’Informació Geogràfica (CNIG) de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).

La primera foto aèria de Natzaret de què tenim constància —una autèntica joia— està datada, segons la Fototeca nacional, en dimecres 3 de juliol de 1946. Veiem el riu en el seu llit i Natzaret rodat i penetrat per l’horta. Al llarg del riu hi ha marges erms lliures d’edificis.

Està activa la línia del trenet fins a la seua estació a la part nord del carrer Major, i el pontet de ferro que allargava este carrer fins a l’altra banda de riu (que es va endur la riuada del dijous 29 de setembre de 1949).

El “terme” de Natzaret està ple de vida: d’horta productiva, d’alqueries, de camins vorejats per arbres d’ombra… Tot allò està hui en dia urbanitzat, com veurem més avall; s’han desdibuixat pràcticament tots els camins veïnals i s’ha construït més enllà dels carrers principals: bàsicament el carrer Major, el carrer de Dalt de la Mar i de Baix de la Mar, més totes les travesses i el casc més proper a la mar (carrer d’Ifac, de Tabarca etc.).

La platja està poblada de “merenderos”, i el port es veu modest respecte a les ampliacions que patirà a cada dècada fins a convertir-lo en el monstre que és ara mateix —amb tots els coneguts efectes per a Natzaret.

El llistat de detalls podria ser infinit, i convidem al lector a seguir explorant-los.

Dades tècniques
Vol americà sèrie A (1945-1947). Fotograma núm. 284-091. ICV (en dos parts)
Vol fotogramètric de l’any 1945-1947 americà sèrie A
Descripció: Vol fotogramètric pancromàtic escanejat de la Península Ibèrica, Balears i Canàries amb escala de vol 1:45.000, realitzat durant els anys 1945-1947 amb les càmeres Fairchild K-17B i Fairchild K-18
Resolució espacial: 0.43 metros
Data de creació: 01/01/1945
Crèdits: Centro Cartográfico y Fotográfico (CECAF). Ejército del aire

Sobre el vol:

«El vol, ens diu José Luis Benito al seu blog sobre botànica i paisatgisme (https://jolube.wordpress.com/), va sorgir de la necessitat que tenien els Aliats, després de desembarcar a Normandia al juny de 1944, de comptar amb una cartografia adequada del territori europeu. El projecte es va proposar al mes d’octubre d’aquest mateix any, però no es va poder dur a terme fins a la derrota final d’Alemanya per l’elevat nombre d’aeronaus requerit (Pérez Álvarez, 2013).

«Són les forces aèries dels EUA (USAF) i Regne Unit (RAF) les que dissenyen el projecte “Casey Jones” 1, qualificat com d’Alt Secret, per realitzar un vol fotogramètric de gran part d’Europa i nord d’Àfrica. Els EUA veien a Espanya com un territori clau per la seva incapacitat bèl·lica i situació geoestratègica, per la qual cosa intentaran arribar a acords puntals en un equilibri estratègic d’acords i hostilitats basats en la desproporció de forces en els quals van oferir millores d’aeroports i més tard el propi vol fotogramètric “Sèrie a”, a canvi d’establir una base aliada davant l’imminent inici de l’anomenada “Guerra Freda”.

«El vol de 1945-1946 o Project Casey Janes, per la seva antiguitat i àmplia cobertura nacional, és el vol aerofotográfico de major interès històric disponible a Espanya i altres països europeus. Si bé la seva precisió mètrica és menor que la dels vols de la dècada dels cinquanta a causa de la càmera emprada i a la seua menor escala. És la imatge aèria més antiga del país, d’aquí el seu valor.

«Gràcies als grans avenços duts a terme pel bàndol aliat en la tecnologia per al reconeixement aeri durant la guerra, EUA disposava de la logística necessària per a realitzar un vol estereoscòpic de precisió mitjançant navegació Doppler dels avions, basada en estacions receptores fora d’Espanya. S’estima que els EUA van realitzar més de 171 milions de fotografies aèries durant aquest període. El vol Sèrie A va començar entre febrer i març de 1945, al principi sense comptar amb Franco, desviant els avions nord-americans de les rutes autoritzades acordades en 1943 per al transport militar entre Gibraltar i Istres a França; i posteriorment en una segona fase des de febrer a setembre de 1946, després d’arribar a acords amb Espanya, quan ja coneixien el projecte, a canvi de cedir aquest material gratuït i permetre el control dels vols mitjançant caces espanyols.

«Els treballs es van realitzar intensament sota condicions poc idònies, lluny dels equinoccis, amb un sistema de navegació doppler que requeria d’un vol inicial en què després d’un llarg procés de càlculs es planificaven per als successius dies diverses passades seguides que devien solapar per crear els estèreo (visió en tres dimensions).

«Característiques tècniques del material gràfic

«El vol es componia originalment de 435 rotllos de pel·lícula, la meitat només estan disponibles a positius (pitjor qualitat). Cada full 1: 50.000 té una mitjana d’entre 25 i 30 fotogrames de 23cm x 23cm realitzats mitjançant 4 passades horitzontals (Est-Oest) i 7 a 9 fotogrames per passada. Els fotogrames no tenen les dades d’altímetre, hora, dades de vol, de la càmera i del seu focal. S’estima que han estat realitzats entre 6000 m i 8000 m d’altitud amb una focal d’entre 150 i 155 mm, aconseguint una escala real d’aproximadament 1: 45.000.»

2. Vol Americà Sèrie B: 1956-1957 (any 1956)

Vol fotogramètric d’Espanya realitzat en els anys 1956-1957 per l’Army Map Service dels EUA, l’anomenat vol Americà Sèrie B.

Este segon vol es va fer el dimarts 11 de juny de 1957, quatre mesos abans de la històrica riuada del dilluns 14 d’octubre de 1957, que castigaria amb força al nostre barri i suposaria la fi d’infraestructures com el trenet que venia de l’estació de Jesús amb mercaderies (taronges, especialment) i en estiu amb passatger que anaven a la platja de Natzaret.

En esta imatge es veuen els equipaments de la platja. Al voltant del riu també veiem més espai erm, potser perquè l’última riuada va fer una neteja forta.

Es poden apreciar també moviments urbanístics a llevant i al sud de Natzaret, més enllà del camí de la Punta al Mar: de fet, les “Casitas de Papel” estaven fetes abans de la famosa riuada del 57, i després s’aprofitarien per allotjar allí a molts damnificats.

També veiem les primeres ampliacions al port, que canvia d’una dècada a la següent.

Tot i això, en estos anys, des del final de la Guerra Civil fins a 1957, a penes començava a remuntar l’economia espanyola: final del racionament, de les restriccions a l’energia elèctrica, de les polítiques d’autarquia i el bloqueig internacional, etc. Els canvis econòmics i la recuperació eren lleus, i no és d’esperar canvis urbanístics o industrials destacables fins a uns anys després.

Dades tècniques
Vol americà sèrie B (1956-1957). Fotograma núm. -8084. ICV (en dos parts)
Vol fotogramètric de l’any 1956-1957 americà sèrie B
Descripció: Vol fotogramètric pancromàtic escanejat de la Comunitat Valenciana amb escala de vol 1:33.000, realitzat en el període del 05/05/1956 al 1/08/1957, amb la càmera Fairchild T-11
Resolució espacial: 0.63 metros
Data de creació: 05/05/1956
Crèdits: Centro Cartográfico y Fotográfico (CECAF). Ejército del aire

3. Vol Interministerial: 1973-86 (any 1976)

Fotos del dissabte 11 de desembre de 1976. Vint anys després de la fotografia anterior, el que trobem immediatament és que ja està instal·lada la fàbrica d’oli de soja d’ARLESA, responsable de la contaminació que afectava tant al barri com al riu i a la costa. També ens trobem ja les grans cicatrius que suposen l’autopista V-15, que dóna accés a la ciutat de València, i les vies del tren en l’emplaçament actual, venint del Cabanyal i en direcció a la Fonteta de Sant Lluís.

La platja continua existint, però veiem que hi ha equipaments que pareixen dificultar el seu accés.

Dalt de les Casitas de Papel, a banda i banda del camí de la Punta a la Mar, hi ha les escoles i les casetes dels mestres. A més a més, com a conseqüència de la riuada de 1957, es va construir el bloc de 250 apartaments Stella Maris en el carrer del mateix nom, tocant el pont del Grau.

També trobem el nucli urbà molt canviat: ja s’ha viscut l’època del “desarrollisme”, les casetes unifamiliars s’han canviat per edificis d’apartaments, i s’han urbanitzat nous carrers masivament.

Els espais s’han racionalitzat i endreçat, ja no queden erms com antigament. El port continua el seu creixement gradual.

Des de 1972 el riu Túria passava per la nova llera, de manera que el vell llit anava sec i restava abandonat —fins que en 1986 s’inaugurà el Jardí del Túria, que tanmateix deixa erm l’últim tram.

L’horta ha anat minvant per la pressió urbanística: nous edificis i usos industrials.

Dades tècniques
Interministerial: Realitzat per encàrrec dels Ministeris d’Agricultura, Defensa, Hisenda i de l’Institut Geogràfic i Cadastral (actual Institut Geogràfic Nacional). Dates del vol de 1973 a 1986. Fotogrames en blanc i negre a escala de vol aproximada de 1:18.000. Fotograma: 0722C0010. Fototeca Nacional.
Código. A-0004
Nombre. 7718 (Interministerial)
Tipo. Analógico
Descripción. Realizado por encargo de los Ministerios de Agricultura, Defensa, Hacienda y del Instituto Geográfico y Catastral (actual Instituto Geográfico Nacional). Fechas de vuelo de 1973 a 1986. Fotogramas en blanco y negro escala de vuelo aproximada 1:18.000.
Observaciones. Este vuelo está publicado parcialmente en la Fototeca digital (fotogramas alternos). Consultar los fotogramas no publicados en fototeca@cnig.es. Tamaño de pixel (GSD) entre 45 cm y 27 cm, según zonas.
Escala. 18000
Recubrimiento longitudinal. 60
Recubrimiento transversal. 30

4. Vol Camp de Morvedre, l’Horta Sud, l’Horta Nord, València i part del Camp del Túria, any 1983

Març de 1983. Continuem veient ampliacions en el port i també en el riu, que ha reduït la presència de l’aigua.

Tot l’espai fins a la via del tren s’està urbanitzant ràpidament, i l’horta ja és residual. La històrica horta de les Moreres esdevindrà en poc de temps el “polígon industrial de les Moreres”.

Dades tècniques
Camp de Morvedre, l’Horta Sud, l’Horta Nord, València i part del Camp del Túria. Fotograma núm. 0013-0599 (en dos parts) ICV
Vol fotogramètric de l’any 1983 del Camp de Morvedre
Descripció: Vol fotogramètric pancromàtic escanejat del Camp de Morvedre amb escala de vol 1:20.000, realitzat en març de 1983
Resolució espacial: -997 metros
Data de creació: 01/03/1983
Crèdits: Diputació de València

5. Vol Províncies completes de Castelló i València, any 1991

Vol realitzat en març de 1991. El port ja ha ocupat l’espai de la platja de Natzaret i continua creixent. L’últim tram del riu s’ha encaixat.

S’han tombat les Casitas de Papel, l’escola i les cases dels mestres.

Els bancals d’horta continuen reduint-se imparablement.

Dades tècniques
Províncies completes de Castelló i València. Fotograma núm. PB-9523 (en dos parts). ICV
Vol fotogramètric de l’any 1991 de les províncies de Castelló i València
Descripció: Vol fotogramètric pancromàtic escanejat de les províncies de Castelló i València amb escala de vol 1:25.000, realitzat entre març i maig de 1991 amb la càmera WILD RC10 UAGII 3051
Resolució espacial: 0.53 metros
Data de creació: 01/03/1991
Crèdits: Generalitat Valenciana

6. Vol zona est províncies de València i Alacant, any 2000

En 2004 comença el Pla Nacional d’Ortofotografia Aèria (PNOA) de l’Institut Cartogràfic Nacional (dependent del Ministeri de Foment). Es poden consultar els seus objectius i les seues especificacions tècniques a la seua web http://pnoa.ign.es/. Cada any varien les zones de vols del PNOA, de manera que només estan disponibles les que reproduïm en esta pàgina. El vol es va realitzar el dissabte 1 d’octubre de 2005.

Agost de 2000. El port continua creixent desproporcionadament, i es veuen les primeres formes de la que serà la Ciutat de les Arts i les Ciències.

La fàbrica d’Arlesa continua embrutant l’aire i l’aigua al voltant de Natzaret.

Dades tècniques
Zona est províncies de València i Alacant. Fotograma núm. 0026-3011 (en dos parts) ICV
Vol fotogramètric de l’any 2000 de la zona est de la província de València
Descripció: Vol fotogramètric color (RGB) escanejat de la zona est de la província de València i de les comarques el Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa amb escala de vol 1:20.000, realitzat en agost del 2000 amb les càmares WILD RC30_13126 i RC30_13355
Resolució espacial: 0.40 metros
Data de creació: 07/08/2000
Crèdits: Institut Cartogràfic Valencià

7.  Vol Comunitat Valenciana, any 2012

Divendres 20 de juliol de 2012. Més ampliacions del port i figura completa de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

La fàbrica d’Arlesa per al refinat de l’oli de Soja continua present a la vora del barri.

Els anys previs a la crisi de 2008 van ser molt actius en l’àmbit de l’urbanisme; no pareix que el nucli urbà de Natzaret haja crescut especialment, però tanmateix veiem que la urbanització de les Moreres s’ha omplit de rotondes, la nova estrella de la mobilitat i de les seues geografies.

S’està iniciant la urbanització de tot el sud del nucli urbà de Natzaret fins al nou Túria, esborrant l’horta i la població dispersa de la Punta .

A l’antic llit del Túria se li ha tancat, incomprensiblement, l’accés a la mar, de manera que esdevé un focus de brutícia i d’aigües estancades.

Dades tècniques
Comunitat Valenciana. Fotograma núm. 0046-5168 (en dos parts) ICV
Vol fotogramètric de l’any 2012 de la Comunitat Valenciana
Descripció: Vol fotogramètric digital a color (RGBI) de la Comunitat Valenciana de 35 cm de resolució, realitzat en el període del 16/06/2012 al 28/07/2012 amb la càmera Vexcel UltraCamXp Wide Angle Serial O-SXp-wa-30416083
Resolució espacial: 0.35 metros
Data de creació: 16/06/2012
Crèdits: Sistema Cartográfico Nacional

8. Vol Comunitat Valenciana, any 2020

Diumenge 3 de maig de 2020. S’ha completat la urbanització del sud de Natzaret fins al nou llit del Túria, tot i que només s’aprecien carrers i cap construcció. El port ha parat la seua expansió i va aprofitant els seus espais morts.

La fàbrica d’Arlesa ha desaparegut, i l’espai que ocupava es prepara per a nous usos socials.

Dades tècniques
Comunitat Valenciana. Fotogrames: núm 0077- 130 (en dos parts) i 0077- 131
Vol fotogramètric de l’any 2020 de la Comunitat Valenciana
Descripció: Vol fotogramètric digital a color (RGBI) de la Comunidat Valenciana de 22 cm de resolució, realitzat en el període del 02/05/2020 al 31/05/2020 amb la càmera UltraCamEagle_UC-E-1-50016095-f80
Resolució espacial: 0.22 metros
Data de creació: 02/05/2020
Crèdits: Institut Cartogràfic Valencià

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *