Títol 5 propostes per al Parc de Desembocadura – en exposició pública fins al 8 de gener
Enllaços d’interés Notícia: (20/12/22). “El disseny del Parc de Desembocadura ja té cinc projectes finalistes, que s’exposaran a la ciutadania fins al 8 de gener”  a la web de l’ajuntament.

Notícia/galeria d’imatges: (20/12/22). “Las cinco propuestas para acabar el Cauce del Turia en Nazaret”Levante.

Espai digital a la web de l’ajuntament: Imagina el Parc de Desembocadura del Jardí del Túria (a 22/12/22 està parcialment operativa).

Anunci (21/12/22) a l’Instagram de l’alcalde, Joan Ribó.

Data de publicació en Natzaretpèdia Dijous 22 de desembre de 2022 / Actualització dilluns 19 de gener de 2023


Note

Actualitzem la publicació amb els resultats del procés de participació ciutadana: 5 PDFs amb comentaris concrets a cada projecte.
Actualitzem la publicació anunciant que el projecte guanyador ha sigut “(Con)fluir”.


La reivindicació d’un llit nostre, net, verd i amb accés al mar per al Túria porta dècades en moviment. 35 anys després de les obres del primer tram del llit, l’ajuntament afirma que està en condicions de pagar el deute històric que ajuntament i port tenen amb el barri de Natzaret en particular i amb el Marítim en general. El Parc de Desembocadura és un pas en bona direcció, tot i que no és prou per saldar el deute amb Natzaret i molt menys amb la Punta. En qualsevol cas, és un bon pas que atribuim a la lluita ciutadana i que no ha caigut del cel. El projecte del Parc de Desembocadura, que acompanyarà al projecte del Canal d’Accés que ja està en marxa.

Per una aproximació ràpida a la problemàtica del riu, podeu consultar la publicació «Natzaret, un barri mariner sense mar», vídeo i per una visió més ampla de la qüestió ambiental i en relació amb el port podeu vore El port: Hemeroteca de l’ampliació sud (1985-2005 i 2013) i situació actual de la nord.

L’experiència militant ens obliga a ser prudents i a analitzar en detall les transformacions. En la notícia “Nazaret duda de las soluciones para el final del Jardín del Turia”, publicada en el Levante hui 22/12/22 podeu llegir algunes de les claus d’esta cautela. Podeu llegir-la fent clic en la imatge.

Una altra qüestió que caldria tindre en compte és que, independentment de les obres que es facen al llit, el port continua sent el propietari a partir del pont d’Astillers S2 i S1. La cesió de la propietat del llit a la ciutat en desembre de 1971 exclogué este tram final i també la desembocadura en Natzaret, una decisió que ha perjudicat al barri en molts sentits. L’actual cesió d’ús a la ciutat és només per 25 anys i tot el que es faça en eixa part del llit continuarà sent propietat del port. Per eixe motiu, cal canviar la Llei de Ports i la Delimitació d’Espais i Usos Portuaris. Dos canvis fonamentals que, a més a més, eren un dels punts fonamentals de l’Acord de Govern del Rialto entre Compromís i PSOE per a governar l’ajuntament de València en 2019-2023. Un punt clau que, com veiem, s’està incomplint. Tenint en compte tota esta informació, ens alegrem del pas endavant, però ens preguntem quan serà realitat la nostra reivindicació d’un llit del Túria veritablement nostre, net, verd i obert a la mar. Mentre el pressupost siga insuficient, els projectes no tinguen prou en compte la situació actual del llit i el terreny continue sent del port, pareix que la lluita ciutadana pel riu està lluny de poder donar-se per acabada.

Sobre la convocatòria

El projecte del Parc de Desembocadura s’ha plantejat com un procés participatiu en el que han concursat un total de 17 propostes entre les que un tribunal ha triar una selecció de 5. Eixos 5 projectes finalistes, estaran en exposició pública (física: plaça de l’Ajuntament, a la Biblioteca de Natzaret, i al costat de l’Edifici del Rellotge, a la Marina; i digital: Imagina el Parc de Desembocadura) fins al 8 de gener. La versió digital en la pàgina de l’ajuntament ara mateix està operativa només parcialment, però podeu accedir en tot moment als projectes ací. Esperem que solucionen prompte el problema, especialment perquè el temps és ajustat i damunt coincideix amb les vacances.

Segons les paraules de l’alcalde en la web de l’ajuntament fa dos dies (“El disseny del Parc de Desembocadura ja té cinc projectes finalistes, que s’exposaran a la ciutadania fins al 8 de gener”, 20/12/2022) l’objectiu de l’exposició pública és que:

“D’esta manera, la ciutadania, i les organitzacions que ho consideren podran fer arribar les seues observacions, suggeriments i propostes de millora a cada projecte, amb l’objectiu d’enriquir les propostes, i els equips redactors podran tindre en compte estes aportacions a l’hora de redactar els seus projectes en l’última fase del concurs”.

En paraules del mateix ajuntament

“L’àmbit d’actuació del futur parc comprén 245.000 metres quadrats, des del pont de l’Assut de l’Or fins a Natzaret, i suposarà una inversió d’al voltant de 35 milions d’euros. L’equip seleccionat s’encarregarà també de la redacció del projecte i direcció facultativa de les obres de la primera fase: les 9,3 hectàrees que arriben al port, amb un pressupost de 16,7 milions d’euros, dels quals l’Autoritat Portuària aportarà una part.

(…) Tots estos projectes rebran 12.100 euros cadascun i, el guanyador serà premiat amb l’adjudicació del contracte de redacció del projecte i direcció d’obra de la 1a Fase (trams A-1 i A-2), per un import total màxim d’un milió d’euros (IVA inclòs). S’estima un termini de huit mesos per a la redacció del projecte des que se signe el contracte, i un termini d’execució de 24 mesos des de l’adjudicació. A més, el jurat ha destacat dos premis de 6.000 euros d’accèssit, que han correspost a les propostes titulades “Curs” i “Turiascape”. Tal com ha explicat Sandra Gómez, tots els projectes presentats donen protagonisme a l’aigua, encara que el desenvolupament tècnic de les diferents propostes i la seua concreció i plasmació en la realitat hauran de dur-la a terme els projectes finalistes en el termini que s’obri ara per a això, i que durarà 45 dies, és a dir, fins al 3 de febrer. Una vegada rebuda tota la documentació, el jurat emetrà la decisió definitiva, que serà al voltant del mes de març.”

A continuació, podeu vore els tres projectes i descarregar-los en PDF, hem inclòs també el xicotet resum de cadascun publicat a la web de l’ajuntament per si servira d’orientació general.

Títol 5 propostes per al Parc de Desembocadura – en exposició pública fins al 8 de gener
Enllaços d’interés Notícia: (20/12/22). “El disseny del Parc de Desembocadura ja té cinc projectes finalistes, que s’exposaran a la ciutadania fins al 8 de gener”  a la web de l’ajuntament.

Notícia/galeria d’imatges: (20/12/22). “Las cinco propuestas para acabar el Cauce del Turia en Nazaret”Levante.

Espai digital a la web de l’ajuntament: Imagina el Parc de Desembocadura del Jardí del Túria (a 22/12/22 està parcialment operativa).

Anunci (21/12/22) a l’Instagram de l’alcalde, Joan Ribó.

Data de publicació en Natzaretpèdia Dijous 22 de desembre de 2022 / Actualització dilluns 19 de gener de 2023

Projecte Ombra, riu i conviu

“Desenvolupa una infraestructura verda-blava ordenada al llarg de tot l’àmbit i incorpora recorreguts ciclistes i per als vianants. És un corredor ecològic que potencia les fortes relacions ambientals amb l’horta, a més d’una bona integració amb la ciutat. El traçat de la làmina d’aigua és irregular, i es disposen passarel·les de fusta a manera de xicotets embarcadors, intercalant alguna zona de platja” (“El disseny del Parc de Desembocadura ja té cinc projectes finalistes, que s’exposaran a la ciutadania fins al 8 de gener”, 20/12/2022).Aportacions ciutadanes al projecte Ombra, riu i conviuProjecte Sendes d’aigua

“Planteja la presència de l’aigua, “que es manifesta a través d’elements a manera de séquies, marjals, riu i platja, diferenciant el tram entre l’Assut de l’Or i l’eixida en la mar, del tram que es proposa a Natzaret, on es dissol el riu recreant la platja simbòlica de Natzaret i les séquies de la ciutat. A més, planteja, en tot el recorregut del riu, canals secundaris en paral·lel amb el principal, generant illes que es constituixen com a espais d’inundació enfront de les grans avingudes” (“El disseny del Parc de Desembocadura ja té cinc projectes finalistes, que s’exposaran a la ciutadania fins al 8 de gener”, 20/12/2022).Aportacions ciutadanes al projecte Sendes d’aiguaProjecte Riu – diversitat

“Presenta tres paisatges per a la renaturalització del Túria com a fil conductor de la proposta, amb un parc de ribera en continuïtat amb els trams anteriors del llit, un parc d’horta amb incorporació de parcel·lacions en resposta a la trama ja edificada, i finalment el Parc del Mareny que posa en relació al ciutadà amb la mar” (“El disseny del Parc de Desembocadura ja té cinc projectes finalistes, que s’exposaran a la ciutadania fins al 8 de gener”, 20/12/2022).Aportacions ciutadanes al projecte Riu – diversitatProjecte Con(fluir)

“Incorpora paisatges de ribera al llarg de tot el llit, que s’articulen a continuació amb el paisatge mediterrani, on se situen prades d’esplai o espais programables. En la zona de Natzaret es genera una zona deprimida en contacte amb la làmina d’aigua de la pròpia eixida a la mar, a manera de platja fluvial inundable. Proposa a més en esta zona una barrera natural de protecció amb la zona portuària” (“El disseny del Parc de Desembocadura ja té cinc projectes finalistes, que s’exposaran a la ciutadania fins al 8 de gener”, 20/12/2022).Aportacions ciutadanes al projecte Con(fluir)Projecte Verd marí

“Planteja un primer paisatge fluvial en el qual es ramifiquen i estenen els fluxos d’aigua en aiguamolls amb vegetació de ribera per a la depuració de l’aigua. Este paisatge es transforma en un paisatge portuari que es renaturalitza, i que culmina en un tram final sense presència d’aigua, en el qual es recrea el paisatge de la Devesa, amb topografia suau com a barrera enfront de la zona portuària” (“El disseny del Parc de Desembocadura ja té cinc projectes finalistes, que s’exposaran a la ciutadania fins al 8 de gener”, 20/12/2022).Aportacions ciutadanes al projecte Verd marí1 resposta

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *