Títol El port: Hemeroteca de l’ampliació sud i situació actual de la nord
Font Associació de veïns i veïnes de Natzaret i altres fonts que podeu llegir al llistat més avall.
Data de publicació en Natzaretpèdia Dimecres 10 de novembre de 2021
Veure totes les publicacions relacionades Temàtica “port”

Fonts

Algunes webs interessants

Introducció a la publicació

Amb esta publicació comencem de manera específica el tema del port. Com que volem que siga una publicació que situe la lluita passada, present i futura i que al mateix temps servisca per informar a qui s’aprope al tema per primera vegada, proposem una cronologia molt bàsica de la qüestió del port. L’hem treta del resum que Julio Moltó fa en este article: “Més port? No, gràcies”.

Un esbós de cronologia bàsica de port

  • 1894. Lluita contra el dic sud, que desvià el riu i va causar greus inundacions en la seua desembocadura.
  • 1980’s. Protestes contra la desaparició de la platja.
  • 1986. Ampliació sud del port i destrucció de la platja de Natzaret i de la Punta, feta sense D.I.A. (Declaració d’Impacte Ambiental) i conveni Port-Ajuntament.
  • 1990’s. Mobilitzacions contra les bases il·legals de contenidors portuaris en l’horta de la Punta.
  • Des dels anys 90. Lluita contra la ZAL del port que va destruir eixa horta de la Punta i expulsà a centenars de famílies (conflicte encara obert per la imposició a la ciutat d’un model insostenible de creixement portuari).
  • 2003, juliol. Enderrocament de l’última casa ubicada en els terrenys “de la ZAL” de La Punta.
  • Diverses sentències han donat la raó al veïnat al llarg dels anys. A més la resolució final dels tribunals encara està pendent. Tot i això, els terrenys continuen estant expropiats i que els projectes del port segueixen el seu curs. De fet, més de tres dècades després no només no s’han complit les compensacions com la solució hidràulica per a impedir la contaminació del llit històric del Túria, sinó que es continua parlant de l’ampliació nord i del seu corresponent accés.

Introducció a la situació actual (ampliació nord)

Continuant en esta línia d’aproximació a qui no conega la temàtica, proposem este vídeo introductori que resumeix el que ha passat fins ara i la situació actual:

En els primers anys pareixia que estàvem assoles, lluitant contra un gegant que només entenia d’inversions milionàries, d’especulació immobiliària i de destrucció de les formes de vida agràries i pescadores. Va arribar a proposar-se traslladar el barri, perquè el port feia massa valuós el nostre sòl perquè estiguera habitat i treballat “només” per gent humil com nosaltres i com els nostres veïns i veïnes de litoral sud. Dècades després de l’ampliació hem perdut la platja, la ZAL va buidar una part de La Punta però continua en qüestió i es va aconseguir evitar que Blasco Ibáñez arribara a la mar.

En 2021, es continua parlant de l’ampliació nord del port, que augmentaria en més del doble el trànsit de mercaderies, posant de nou en perill tot el nostre litoral, els pobles del nord de la ciutat i, per suposat, les platges del sud i l’Albufera. Hui continuem lluitant, però som molts més. Ara formem part de la Comissió ciutat-port, formada per Acció ecologista Agro, A.VV.VV. Natzaret, Ecologistes en Acció, Plataforma el litoral per al poble, Per l’Horta. Però el suport no només ve de plataformes i col·lectius. En la manifestació del passat 22 d’octubre, convocada per la Comissió ciutat-port i l’associació mediambiental Joventut pel Clima, participaren milers de persones i es van adherir 165 entitats valencianes.

Podeu trobar molta més informació sobre la situació actual en la web de la Comissió Ciutat-Port. A més a més, Per l’Horta ha fet un gran treball de recopilació de notícies actuals que podeu consultar en la seua web fent clic ací. En el nostre bloc teniu també gran quantitat d’informació sobre el tema del port, i podeu accedir a ella des de l’etiqueta corresponent: http://avvnatzaret.blogspot.com/search/label/Port. En la columna dreta d’esta publicació (al final de la publicació en la versió mòbil) hem inclòs els articles que podeu consultar ara mateix en eixa etiqueta de “port”, perquè qualsevol persona interessada puga resoldre els seus dubtes.

L’ampliació sud de 1986 en el documental Natzaret: 40 anys de lluita

Anys 90. La ZAL i la destrucció de la Punta

Documental A Tornallom (2005)

A Tornallom – Documental sobre la lucha de la huerta de La Punta (Valencia) from Orgullo Lumpen on Vimeo.

Programa La Punta: la dignitat dels resistentsPunt docs d’À Punt (2019)

En el minut 5:45 aproximadament podeu veure un mapa amb explicació de la Punta: fronteres, terrenys expropiats… etc.

García, Hortensia. “Comienzan las obras de readecuación de la ZAL 23 años después de su aprobación” (dijous 22 de juliol de 2021) Levante.

Què trobareu en esta publicació

Amb esta publicació encetem la qüestió de l’ampliació de port, un tema tristament important en les nostres reivindicacions. En este primer recull, compartim una part de l’hemeroteca que hem anat arreplegant al llarg dels anys. Ens centrem només en la part que està més estrictament relacionada amb el port. Hi ha notícies dels anys 2013, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 19951994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 19871986 i 1985; organitzades de més recents a més antigues. Podeu anar directament a l’any fent clic sobre ell al llistat anterior.

Més endavant ens encarregarem d’altres parts de l’hemeroteca que estan relacionades amb el port: la planificació urbanística del barri en general, els contenidors o el riu. I, per suposat, d’altres temàtiques com la cultura, la dona, l’habitatge, el trànsit o les industries perilloses, que també han donat per a molt en la premsa.

A més de l’hemeroteca general, hem inclòs un parell de textos publicats en el periòdic Natzaret, per la seua relació directa amb notícies que apareixien als diaris. De moment no hem inclòs més material de Natzaret, perquè continuem amb la seua digitalització i podreu consultar els números que falten molt prompte en la publicació que vam encetar fa uns mesos.

Esta primera publicació s’anirà enriquint també amb el material de l’hemeroteca de Joan Castaño. Així i tot, el volum de textos que compartim (prop de 400 publicats entre 1985 i 2013) són un material útil i valuós per a seguir les amenaces, les promeses, la lluita i les decepcions que el procés d’ampliació sud ha provocat en el nostre barri, en La Punta i en el Cabanyal-Canyamelar en les últimes dècades.

El tema del port, que era imprescindible en la Natzaretpèdia perquè ha marcat la identitat i la lluita del barri, és especialment complex, ja que inclou gran diversitat de temàtiques: la privatització i posterior desaparició de la platja, el tancament del llit del Túria, les indústries perilloses i contaminants, la Ciutat de les Arts, el trànsit pesat i les desgràcies que ens ha provocat, els contenidors i la destrucció de l’horta, la ZAL i l’expropiació dels terrenys corresponents en La Punta, la canalització de les aigües i les inundacions, la lluita dels “astilleros”, el promès Balcó a la Mar, el projecte de València Litoral… Anys i anys d’especulació, mentides i destrucció del litoral valencià de la ciutat i del sud, així com del Parc Natural de l’Albufera.

Hemeroteca seleccionada del port 1986-2005 i 2013

Si algun enllaç no funciona, per favor, avisa’ns escrivint a natzaretpedia@gmail.com. Mentre ho corregim pots buscar la notícia en la carpeta de drive fent clic ací.

Durant els anys 1985, 1986 i 1987 incloem únicament les publicacions que ens van fer sobre la platja i el port al periòdic Natzaret, perquè els diaris de l’època no estan disponibles en obert en eixes dates i no tenim retalls de la versió en paper.

2013

H.G. “Julio Montó, portavoz de la Associació de veïns i veïnes de Natzaret: «Natzaret perdió por culpa del puerto su identidad como pueblo marinero»” (dimecres 8 de maig de 2013), Levante.


2005

Europa Press. “Copa del América. El ayuntamiento aprueba 13 millones para obras de mejora en 11 barrios” (dissabte 30 d’abril de 2005), Levante.

“Una nueva desembocadura para el viejo cauce” (dissabte 30 d’abril de 2005), Levante.

Sierra, José. “Copa del América. Los expertos piden más control arqueológico en las obras del puerto” i “En manos de los «cazatesoros»” (divendres 29 d’abril de 2005), Levante.

García, H. “Nouvel logra difundir en una importante revista el proyecto Valencia Litoral que rechaza Grau” (dijous 14 d’abril de 2005), Levante.

Redacción. “El juez pide un estudio de las inundaciones en Nazaret” (dimarts 12 d’abril de 2005), Las Provincias.

Levante-EMV. “El ayuntamiento descarta el riesgo de inundación de Natzaret en 25 años” (dijous 7 d’abril de 2005), Levante.

Moreno, Paco. “El puerto hará un muro más largo en el viejo cauce para evitar inundaciones en Nazaret” (dimecres 6 d’abril de 2005), Las Provincias.

Crespo, Lorenzo. “Jean Nouvel” (dissabte 2 d’abril de 2005), Levante.

“Desvío hacia Nazaret por obras en el puerto” (dijous 31 de març de 2005), Las Provincias.

Levante-EMV. “Acceso ferroviario. Cortan el acceso de la autovía del Saler a la carrera del Riu en la Punta” (dijous 31 de març de 2005), Levante.

Ballester, Laura. “Valencia Litoral presentará una propuesta formal para la fachada marítima a Barberá en un mes”(dijous 31 de març de 2005), Levante.

Levante-EMV. “Los afectados por las inundaciones. de Natzaret se querellan contra los responsables del Puerto” (dimecres 9 de març de 2005), Levante.

Fernández, C. “La ampliación del puerto estará por debajo del nivel de Nazaret para evitar más inundaciones” (dilluns 7 de març de 2005), Las Provincias. 

Varea, Paco. “Inundaciones de septiembre. Treinta damnificados de Nazaret acuden el primer día de oficina” (dimarts 15 de febrer de 2005), Levante.

Moratalla, Patricia. “Afectados por las inundaciones de Nazaret deben mostrar facturas y fotos de los daños” (dimarts 15 de febrer de 2005), Levante.

Pérez, Enric. “¿Preguntas? No, gracias” (dimarts 1 de febrer de 2005), Levante.

Moltó, Julio. “Aznar sacrifica a Nazaret” (dijous 27 de gener de 2005), Levante.


2004

“El Defensor del Pueblo pide informes tras inundarse Nazaret” (diumenge 12 de desembre de 2004), El Micalet.

G.A. “El puerto tramita el expediente de las inundaciones de Nazaret para pagar las indemnizaciones” (dijous 2 de desembre de 2004), Las Provincias.

Varea, Paco. “Vecinos de Nazaret denuncian al puerto y al ayuntamiento por la inundación” (dijous 2 de desembre de 2004), Levante.

Fernández, C. “Vecinos de Nazaret acudirán a los tribunales para exigir ayudas por las inundaciones” (dimecres 1 de desembre de 2004), Las Provincias.

D.G. “Nouvel proyecta más rascacielos para la nueva fachada marítima” (divendres 12 de novembre de 2004), 20 minutos.

“Nazaret pide indemnizaciones” [incompleta, inundació del 3 de setembre] (divendres 15 d’octubre de 2004), Metro.


2003

Levante-EMV. “Nazaret denuncia que el centro de residuos está cerca de las casas” (divendres 3 d’octubre de 2003), Levante.


2002

“Incendio en una barraca del Camino del Canal” (dissabte 23 de novembre de 2002), Levante.

Golf, Susana. “Las obras de la ZAL comenzarán en julio con la promesa de sensibilidad con los 620 afectados” (dissabte 6 d’abril de 2002), Levante.

Simón, Federico. “Adiós a la huerta, al hogar y a una forma de vida” (diumenge 24 de febrer de 2002), El País.

Varea, Paco. “La Coput da dos meses a los afectados de la ZAL para irse” (divendres 15 de febrer de 2002), Levante.


2001

Mira, Joan F. “La Punta, la màfia” (aprox. setmana del diumenge 17 al 23 de desembre de 2001), ?

Fernández, C. “Concluye el encierro en La Punta contra el Puerto” (diumenge 16 de desembre de 2001), ?

Ferreira, M. Andrés. “Encierro vecinal en La Punta por el proyecto de ampliación del Puerto” (dissabte 15 de desembre de 2001), ?

Levante-EMV. “Los vecinos de La Punta se encierran para protestar por las expropiaciones” (dissabte 15 de desembre de 2001), Levante.

Varea, Paco. “La Administración expropia la huerta donde irá la ZAL a 200 pesetas el metro cuadrado” (divendres 19 d’octubre de 2001), Levante.

Moreno, Paco. “La ampliación del puerto paga 200 pesetas por metro cuadrado de suelo” (dimecres 19 de setembre de 2001), Las Provincias.

Ballester, Laura. “La ZAL del puerto afecta a 1.000 vecinos y cuesta 7.000 millones” (dijous 7 de juny de 2001), Levante.

Varea, Paco. “Los vecinos proponen un puente hasta la ZAL sobre el mar como en Dinamarca” (dijous 25 de maig de 2001), Levante.

Ballester, Laura. “La Punta alega que los accesos a la ZAL dañan la Albufera” (diumenge 22 d’abril de 2001), Levante.

“Los accesos a la ZAL mejorarán el tráfico entre la V-30 y la V-15” (divendres 20 d’abril de 2001), Las Provincias.

“Natzaret alega contra la ZAL del puerto y reclama una moratoria” (dimecres 18 d’abril de 2001), El País.

“Nazaret presenta alegaciones contra la ZAL” (dimecres 18 d’abril de 2001), ?

Ballester, Laura. “Nazaret pide una moratoria para la ZAL del puerto” [versió llarga de la notícia] (dimecres 18 d’abril de 2001), Levante.

“EU pide el informe sobre accesos a la ZAL” (dimarts 10 d’abril de 2001), ?

Vigara, J.M. / Romero, V. “La CEV considera prioritaria la conexión ferroviaria con la ZAL y el puerto para transportar mercancías” (dijous 22 de febrer de 2001), Levante.


2000

Varea, Paco. “El PSOE se opone al paso de camiones hacia el puerto por las rondas” (dimarts 12 de desembre de 2000), Levante.

Varea, Paco. “Fomento contempla la avenida. deAragón para el acceso norte al puerto de Valencia” (dilluns 11 de desembre de 2000), Levante.

Diego, Nuria. “Emérit Bono califica la ampliación de la ZAL, que él aprobó, de «completo error»” (diumenge 5 de novembre de 2000), El Mundo.

Varea, Paco. “La ZAL y Renfe notifican la ocupación de suelo a los dueños de los terrenos” (dijous 26 d’octubre de 2000), Levante.

Garcia, Cèsar. “Las asociaciones de Nazaret apoyan a los vecinos de La Punta” (dilluns 9 d’octubre de 2000), Levante.

“Protesta en una torre de alta tensión” (diumenge 8 d’octubre de 2000), Levante.

“La Delegación del Gobierno investiga los incidentes de La Punta” (divendres 6 d’octubre de 2000), ?

“Del Moral: «Sin acceso subterráneo de caminos no habrá Balcón al Mar»” (divendres 6 d’octubre de 2000), Levante.

Efe. “Libertad con cargos para el joven detenido en La Punta” (dimarts 3 d’octubre de 2000), ?

Garcia, Cèsar. “Una protesta contra la ZAL acaba con una herida y un detenido tras una carga policial” (dilluns 2 d’octubre de 2000), Levante.

“La policía hiere a una joven y detiene a otro en el desalojo de una alquería en Nazaret” [incompleta] (dilluns 2 d’octubre de 2000?), El Mundo.

Efe. “Una protesta vecinal acaba con un detenido” (dilluns 2 d’octubre de 2000), Las Provincias.

Marqués, Josep-Vicent. “La Punta en vela” (dijous 28 de setembre de 2000), ?

Peiró, R. “Vecinos de La Punta se concentran frente a una casa para impedir los derribos de la ZAL” (divendres 8 de setembre de 2000), Levante.

El País. “La Punta hace frente a los derribos” (divendres 8 de setembre de 2000), El País.

Corell, Mavi. “Las palabras no se las lleva el viento” (dilluns 31 de juliol de 2000), El País.

Garcia, Ernest. “Las lágrimas de cocodrilo inundan la huerta” (dimecres 5 de juliol de 2000), El País.

Golf, Susana. “Valencia tendrá que «blindar» la huerta ante la nueva liberalización total del suelo” (diumenge 25 de juny de 2000), Levante.

Varea, Paco. “Industria autoriza la nueva línea y la estación eléctrica de La Punta” (divendres 23 de juny de 2000), Levante.

I.L. “Las asociaciones vecinales no creen que se salve la huerta” (dimecres 21 de juny de 2000), El Mundo.

P.G. “La Federación exige el Plan de Emergencia del Puerto” (divendres 9 de juny de 2000), Las Provincias.

Carrasco, J. “La falta de acuerdo con la mayoría de afectados retrasa las obras de la ZAL a comienzos de 2001” i J.C.G. “Un proyecto ambicioso, marcado por la polémica” (dimecres 10 de maig de 2000), Las Provincias.

“La Federación pondrá un contencioso contra la ZAL” (dissabte 5 de febrer de 2000), Diario del Marítimo – Las Provincias.

L.S. “Los afectados de la ZAL reciben cartas sobre la recalificación de la huerta como suelo urbanizable” (dimarts 25 de gener de 2000), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Simón, Federico. “Una treta del Consell evita estudiar una ubicación alternativa de la ZAL, según Ecologistas en Acción” i “El Plan Verde, «una mera declaración de intenciones»” (diumenge 23 de gener de 2000), El País.

“La ZAL, casi a punto” [incomplet?] (divendres 21 de gener de 2000), Las Provincias.


1999

Mallol, E. “La ZAL del Puerto tiene ya una lista de espera de 57 empresas” (divendres 3 de desembre de 1999), El Mundo.

Borras, Xavier. “El Puerto comenzará las obras de la ZAL en abril, tras 5 años de conflictos” (dimecres 1 de desembre de 1999), El Mundo.

Borràs, Xavier. “La Generalitat autorizará por ley la expropiación de terrenos de la ZAL”; Borràs Almenar “Las compañías exigen plazos para instalarse” (dimarts 30 de novembre de 1999), El Mundo.

Salazar, Pablo. “El 54% de la inversión de la Generalitat en Valencia va a la Ciudad de las Artes” i “Cuatro túneles superpuestos por el centro” (divendres 19 de novembre de 1999), Las Provincias.

Varea, Paco. “Fomento informa desfavorablemente del planeamiento de la ZAL en La Punta” (dimarts 16 de novembre de 1999), Levante.

“Noguera: El presupuesto de la Generalitat margina a Valencia” (dissabte 13 de novembre de 1999), Las Provincias.

Zaragozá, José Luis. “Los astilleros piden ayuda a la EU ante la competencia asiática” (dissabte 6 de novembre de 1999), Levante.

Varea, Paco. “Vila: «La nueva junta directiva de Cavecova no será un pelele»” (divendres 5 de novembre de 1999), Las Provincias.

Murillo, Vicente. “La Diputación colabora con las AA. de Vecinos” (divendres 5 de novembre de 1999), Las Provincias.

Soriano, L. “La Generalitat destina 530 millones para Nazaret” (divendres 5 de novembre de 1999), Las Provincias.

S.G. “La Generalitat aporta 530 millones al proyecto de mejora de Nazaret que prometió la alcaldesa” (divendres 5 de novembre de 1999), Levante.

Moreno, Paco. “El acceso norte al Puerto costará 30.000 millones” i Gayo, Gonzalo. “El mayor muelle de Europa se queda pequeño al año de su inauguración” (divendres 29 d’octubre de 1999), Las Provincias.

F.S. “Las entidades opuestas a la ZAL dicen que vulnera la ley de impacto ambiental” (divendres 29 d’octubre de 1999), El País.

“«Proof Spirit»: El conductor de la cisterna declarará como imputado” (divendres 29 d’octubre de 1999), Las Provincias.

Domingo, L. “El puerto cede a Nazaret la fábrica ‘Mar Azul’ tras una reivindicación vecinal histórica” (dimarts 26 d’octubre de 1999), Levante.

“El Puerto da a Docks la inspección fronteriza” (divendres 22 d’octubre de 1999), Las Provincias.

Garcia, Ernest i Bono, Emèrit. “Vergüenza” (divendres 13 d’octubre de 1999), El País.

Soriano, Lola. “Nazaret: Presentan alegaciones a la ZAL en el último día del plazo, que acaba hoy” (dijous 12 d’octubre de 1999), Diario del Marítimo – Las Provincias.

P.G.B. “Opel condiciona el uso del puerto de Valencia a la finalización de la autovía hasta Zaragoza” (dijous 7 d’octubre de 1999), Levante.

Gayo, Gonzalo. “El acceso norte al Puerto se iniciará en el 2000” i Puche “Accesos al puerto” (divendres 17 de setembre de 1999), Las Provincias.

Picó, Maria Josep. “El PSOE critica la agresión de la ZAL a la huerta y dice que se ubique en el puerto” (dijous 16 de setembre de 1999), Levante.

Picó, Maria Josep. “El estudio ambiental justifica la ocupación de la huerta por el «efecto muy positivo» de la ZAL” i “La «mayor pérdida de proyecto será el patrimonio arquitectónico de la huerta de Valencia afectada»” (dimecres 15 de setembre de 1999), Levante.

Del Moral, J.G. / Vázquez, C. “Don Felipe inaugura hoy la ampliación del puerto de Valencia en 1,6 millones de metros cuadrados” i El País. “Els Verds y EU piden al Príncipe que proteja la huerta de La Punta” [en la segona notícia es fa referència a una carta enviada al príncep des de l’Associació de veïns que podeu llegir ací, amb data d’inicis de gener de 1998] (dijous 2 de setembre de 1999), El País.

Serra, P. “Esquerra Unida reclama que la ZAL se construya en el puerto de Sagunto” (dimecres 1 de setembre de 1999), Levante.

Guzmán, P. “El Portet sigue lleno de basura y peces muertos”; i “El «club náutico» de los pescadores de esta zona” (dimecres 1 de setembre de 1999), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Tatay, Magda. “El acceso ferroviario al Puerto está previsto que comience a construirse en marzo del 2000” (setembre de 1999), Valencia al Mar.

Montenegro, Ferran. “El buque incendiado que atracó en Valencia proseguirá su marcha” (divendres 13 d’agost de 1999), Levante.

Comins, J. / Laguna, Y. “Asisten en el puerto de Valencia a un barco saudí que se había incendiado en alta mar” (dijous 12 d’agost de 1999), Levante.

“El Puerto de Valencia mantiene un buen nivel hasta el mes de julio” (agost de 1999), Valencia al Mar.

Zaragozá, José Luis. “El puerto tan sólo consigue el 20% del suelo de la ZAL a tres meses de las expropiaciones” (dimecres 7 de juliol de 1999), Levante.

P.G. “El Balcón al Mar rompe el aislamiento del barrio de Nazaret” (diumenge 20 de juny de 1999), El Mundo.

Aupí, Vicente. “Francia se opone a que el túnel de Somport se utilice para el paso de mercancías” i “Sin autovía en el lado francés” [argumentació contra el túnel que pot gastar-se per a justificar l’oposició a la creació d’un accés nord al port de Valencia] (dimarts 15 de juny de 1999), Levante.

“El Puerto estudia la cesión de terrenos para reubicar Moyresa” (divendres 28 de maig de 1999), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Varea, Paco. “El puerto ganará al mar espacio para reubicar Moyresa” (dijous 27 de maig de 1999), Levante.

Simón, Federico. “EU pide al juez que paralice la expropiación de la huerta para la ZAL de Valencia” (dijous 21 de gener de 1999), El País.

“EU dice que en 1993 se descartó la ZAL en La Punta” (dijous 21 de gener de 1999), Las Provincias.

Aupí, Vicente. “El acceso norte se construirá con dos túneles independientes al Balcón al Mar y al puerto” i “El proyecto inicial se modifica a petición del ayuntamiento” (dissabte 16 de gener de 1999), Levante.

Soriano, Lola. “La Federación vecinal estudia posicionarse en el recurso de Moyresa” (divendres 15 de gener de 1999), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Gayo, Gonzalo “El Puerto del siglo XXI” (diumenge 3 de gener de 1999), Las Provincias.


1998

Levante-EMV. “La coordinadora de la Punta presenta un recurso contra la ZAL” (dijous 24 de desembre de 1998), Levante.

Salazar, P. “La idea del PSOE de trasladar el Náutico «es una barbaridad» y no es original, según el puerto” (dimecres 16 de desembre de 1998), Las Provincias.

Mallol, Eugenio. “La ZAL negocia con 20 empresas coreanas inversiones por valor de 10.000 millones” (diumenge 13 de desembre de 1998), El Mundo.

Simón, F. “La UE financia un plan para que el puerto de Valencia sea el más ecológico de Europa” (dissabte 12 de desembre de 1998), El País.

Mallol, Eugenio. “El Puerto de Valencia inicia el primer proyecto de Europa de gestión medioambiental” (dissabte 12 de desembre de 1998), El Mundo.

Salazar, Pablo. “Trasmediterránea hará su nueva terminal de embarque en la entrada al Balcón al mar” (divendres 11 de desembre de 1998), Las Provincias.

Varea, Paco. “El ayuntamiento da permiso para la futura terminal de Trasmediterránea” (divendres 11 de desembre de 1998), Levante.

Simón, Federico. “Noguera hace una propuesta de fachada marítima que preserva la huerta de La Punta y respeta El Cabanyal” (dijous 10 de desembre de 1998), El País.

Golf, Susana. “El PSPV propone un plan de 70.000 millones para la fachada marítima” (dijous 10 de desembre de 1998), Levante.

Zapater, María Jesús. “El club Propeller considera prioritario crear la ZAL” (dimecres 9 de desembre de 1998), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Tatay, Magda. “Ecoport conjugará actividad portuaria con respeto al medioambiente” (1a quinzena de desembre de 1998), Valencia al Mar.

Varea, Paco. “Nazaret rechaza las acusaciones de la escasa asistencia a la manifestación” (dilluns 24 de novembre de 1998), Levante.

Picó, Maria Josep. “Un millar de vecinos protesta contra los planes para el litoral” (dijous 20 de novembre de 1998), Levante.

“Concentración para reclamar mejoras en los barrios del litoral” (dijous 20 de novembre de 1998), Las Provincias.

Varea, Paco. “Los proyectos para la zona litoral provocan una manifestación ciudadana” (dimecres 17 de novembre de 1998), Levante.

Levante-EMV. “La oposición insta al PP a rechazar el acceso de Renfe por la Dehesa” (dissabte 14 de novembre de 1998), Levante.

Soriano, Lola. “El acceso ferroviario al puerto, a debate entre los vecinos” (divendres 13 de novembre de 1998), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Varea, Paco. “El acceso ferroviario al puerto partirá en dos la zona logística” (dimarts 10 de novembre de 1998), Levante.

Varea, Paco. “El ayuntamiento se opone al trazado del acceso sur al puerto de Fomento” (dissabte 7 de novembre de 1998), Levante.

Soriano, Lola. “La asociación Nazaret presenta un recurso ante Fomento” (dijous 5 de novembre de 1998), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Tomás, María. “Los vecinos de La Punta critican que la ZAL sacrifique el futuro de la huerta de Valencia” (dimecres 28 d’octubre de 1998), Levante.

Varea, Paco. “Mompó confirma que el Príncipe inaugurará la nueva zona sur del puerto en noviembre” (dimarts 27 d’octubre de 1998), Levante.

Varea, Paco. “El PSOE propone trasladar el club náutico al Balcón al Mar” (dimarts 20 d’octubre de 1998), Levante.

Salazar, Pablo. “Se relanza el Balcón al Mar con un acuerdo histórico: el Puerto cede la vieja dársena” (dijous 15 d’octubre de 1998), Las Provincias.

Cabrejas, M. i Hammerstein, D. “El Balcó al Mal” (dilluns 12 d’octubre de 1998), Levante.

Martín Cruz, Francisco. “De espaldas al mar” (dimecres 7 d’octubre de 1998), Levante.

Levante-EMV. “La Punta solicita a Eduardo Zaplana que paralixe la ZAL” (dimarts 6 d’octubre de 1998), Levante.

Delsaz, Francisco. “Defensem la Punta pide a Zaplana la retirada del proyecto de la ZAL” (dimarts 6 d’octubre de 1998), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Picó, M.J. “«El acceso norte al puerto de Valencia es necesario y estratégico»” (dissabte 3 d’octubre de 1998), Levante.

Tatay, Magda. “La puesta en marcha de la ZAL sigue en los plazos previstos”; Prado, Paco i Tatay, Magda “La comunidad portuaria estudia líneas de promoción del Puerto” (octubre de 1998), Valencia al mar.

Solá Palerm, Carlos. “La ZAL y la coartada del desarrollo” i “Lo pequeño es hermoso” (diumenge 27 de setembre de 1998), Levante.

El acceso norte al puerto de Valencia: Picó, Maria Josep. “Transportistas y azulejeras piden el paso” i “Un rodeo de 25 kilómetros” (divendres 25 de setembre de 1998), Levante.

El acceso norte al puerto de Valencia: Picó, Maria Josep. “Oposición frontal de los grupos vecinales”; Levante-EMV. “Unión Valenciana propone un plan de rehabilitación total del distrito marítimo”; M.J.P. “Propietarios de suelo del Cabanyal lamentan las amenazas del edil de Urbanismo” (dijous 24 de setembre de 1998), Levante.

Golf, S. i Aupí, V. “El acceso norte entrará al puerto bajo Serrería y Eugenia Viñes” (dimarts 22 de setembre de 1998), Levante.

Europa Press. “Trasmediterránea construirá una nueva terminal de pasaje y de carga en Valencia” (dilluns 21 de setembre de 1998), Levante.

Aupí, Vicente. “La Coput respalda el acceso al puerto por el marítimo por su inferior coste económico” i “La ronda norte y la V-30 quedarán unidas por el este” (dimecres 16 de setembre de 1998), Levante.

Golf, Susana. “Barberá valora la solución al tráfico del acceso al puerto pero teme que afecte a sus proyectos” (dimarts 15 de setembre de 1998), Levante.

Levante-EMV. “Barberá no ve con buenos ojos que el acceso norte al puerto vaya por la costa” (divendres 11 de setembre de 1998), Levante.

Levante-EMV. “El conseller da luz verde a la ZAL y al edificio contiguo al hotel Rey Don Jaime” (divendres 11 de setembre de 1998), Levante.

Picó, Maria Josep. “La ZAL quiere expropiar terrenos con el acuerdo de los afectados” (dimarts 8 de setembre de 1998), Levante.

Alonso, Ana. “Carmen González acusa a Aleixandre de no admitir las críticas sobre la ZAL” (diumenge 6 de setembre de 1998), Las Provincias.

Moreno, Paco. “Las familias afectadas por la ZAL tendrán nuevas viviendas en Nazaret y Castellar” (dimarts 1 de setembre de 1998), Las Provincias.

Tatay, Magda. “Dos túneles unirán las transversales de Levante y Poniente en el Puerto” (setembre de 1998), Valencia al mar.

“El tráfico de mercancías en el puerto de Valencia ha crecido un 8,09% este año” (dimecres 12 d’agost de 1998), Levante.

“PSOE: El túnel subacuático del puerto es realidad virtual” (dijous 30 de juliol de 1998), Las Provincias.

Golf, Susana. “Los accesos al puerto condicionan la zona de ocio del Balcón al Mar” (dimecres 29 de juliol de 1998), Levante.

Aupí, Vicente. “La operación Balcón al Mar se iniciará con el primer puente levadizo de Valencia” (dilluns 27 de juliol de 1998), Levante.

Miquel, Carme. “L’horta” (dimarts 21 de juliol de 1998), Levante.

J.L.Z. “Valencia no ve motivos de preocupación en la gran inversión del puerto de Barcelona” (diumenge 19 de juliol de 1998), Levante.

V.A./P.V. “El acceso norte al puerto penetrará en la calle Doctor Lluch por un túnel” (dijous 16 de juliol de 1998), Levante.

V.M. “El Ayuntamiento da un paso más para que el Balcón al Mar sea una realidad” (dimarts 14 de juliol de 1998), Valencia Marítima.

Golf, Susana. “Las empresas costearán el Balcón al Mar a cambio de explotaciones” (divendres 10 de juliol de 1998), Levante.

“Los vecinos reivindican la protección de la huerta” (diumenge 5 de juliol de 1998), Levante.

S.G. “El proyecto de ocio en el puerto incluye piscinas de agua de mar” (dissabte 4 de juliol de 1998), Levante.

“Valencia prepara su Megaport del siglo XXI” (juliol de 1998?), ?

J.L.Z. “«El puerto sin ZAL no sirve»” (juny o juliol? de 1998), ?

García Perelló, Rafael. “¿El puerto, un peligro para la ciudad?” (dilluns 22 de juny de 1998), El Trinquet.

“Salvem planta una huerta ante el Ayuntamiento de Valencia” (divendres 19 de juny de 1998), ?

Aupí, Vicente. “Fomento estudia el viejo cauce como nueva alternativa para el acceso norte al puerto” (dijous 21 de maig de 1998), Levante.

J.S. “Los buques que transporten mercancías peligrosas fondearán frente a la Albufera” (dimarts 19 de maig de 1998), Levante.

Varea, Paco. “Una barrera verde separará la ZAL de La Punta y Nazaret” i “El «megaport» del siglo XXI” (dissabte 16 de maig de 1998), Levante.

Varea, Paco. “El proyecto de la ZAL prevé expropiar 511 parcelas de huerta y 186 edificaciones” (dimarts 12 de maig de 1998), Levante.

Piera, Emili. “Que paguen” (divendres 20 de febrer de 1998), ?

A.VV.N. “Texto íntegro de la carta enviada por la A VV de Nazaret a Su Alteza Real el Príncipe Felipe” (gener/ abril de 1998), Periòdic Natzaret, n. 87.


1997

J.B. “El Ayuntamiento autoriza a Elecnor a continuar las obras en La Punta, al tener permiso” (dissabte 20 de desembre de 1997), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Barajas, J. “Los vecinos de La Punta paralizan una obra ilegal” (dimecres 17 de desembre de 1997), Diario del Marítimo – Las Provincias.

“La Asamblea de la Punta decide no vender suelo” (divendres 12 de desembre de 1997), Levante.

Barajas, J. “La Punta prepara una nueva marcha «linterna» de protesta” (dijous 11 de desembre de 1997), Las Provincias.

Soriano, Lola. “La inauguración de un monolito y la exposición de las Atarazanas abrieron el homenaje al puerto de Valencia” i “El monolito que inmortaliza el homenaje se alza frente al mar” (dimecres 10 de desembre de 1997), Diario del Martímo – Las Provincias.

Monreal, J. “Políticos y empresarios rinden homenaje al puerto de Valencia por sus cifras de negocio” (dimecres 10 de desembre de 1997), Levante.

Levante-EMV. “Los expropiados tendrán prioridad en la bolsa de trabajo de la ZAL portuaria” (dimarts 9 de desembre de 1997), Levante.

Monreal, J. “Los vecinos acusan al puerto de incumplir el convenio de 1986 para mejorar su entorno” (dimarts 9 de desembre de 1997), Levante.

Gavela, César. “El puerto” (dimarts 9 de desembre de 1997), Las Provincias.

“Los vecinos exponen sus reservas sobre la ZAL” (diumenge 7 de desembre de 1997), Las Provincias.

Aupí, Vicente. “Fomento estudia hacer un ramal de peaje en el acceso norte al puerto” (dijous 4 de desembre de 1997), Levante.

Varea, Paco. “Los directivos de la ZAL aseguran que atenderán las demandas vecinales” (dimecres 3 de desembre de 1997), Levante.

S.G. “El proyecto del Balcón al Mar no figura aún en el presupuesto local” (dimarts 25 de novembre de 1997), Levante.

Romà, Óscar R. “El PP aprobó el «Balcón al Mar»” (novembre de 1997), Valencia al Mar

Fayos, V. “La Generalidad apoya firmemente al puerto de Valencia y la creación de la ZAL” (dimarts 25 de novembre de 1997), Las Provincias.

Hammerstein, David. “La Punta… del iceberg” (dissabte 22 de novembre de 1997), Levante.

Barajas, J. “Manifestación «luciérnaga» contra la central de La Punta” (divendres 21 de novembre de 1997), Diario del Marítimo – Las Provincias.

J.M. “El homenaje al puerto incluirá un monolito y dos exposiciones” (dijous 20 de novembre de 1997), Levante.

“Un monolito de homenaje al puerto” (dijous 20 de novembre de 1997), Las Provincias.

Barajas, J. “La A.VV. de La Punta se reunió con el Defensor del Pueblo” (dijous 13 de novembre de 1997), Diario del Martímo – Las Provincias.

Editorial. “La oferta del puerto” (diumenge 9 de novembre de 1997), Levante.

Monreal, J. “El puerto ofrecerá viviendas, huertas y empleo a los expropiados para crear la ZAL” (dissabte 8 de novembre de 1997), Levante.

“La federación vecinal se opone a la subestación” (dimecres 5 de novembre de 1997), Levante.

S.G. “La base eléctrica de La Punta origina una denuncia al juez y un incidente en el pleno” (dissabte 1 de novembre de 1997), Levante.

Golf, Susana. “El PP se queda solo al aprobar el convenio del Puerto y varios proyectos urbanísticos” (dissabte 1 de novembre de 1997), Levante.

“El suelo de la ZAL” (divendres 27 d’octubre de 1997), Las Provincias.

Escorial Lázaro, Manuel. “El atroz proyecto del puerto” (diumenge 26 d’octubre de 1997), Las Provincias.

Millo, Lorenzo. “Las torres del silencio y un balcón al mar” (dimecres 22 d’octubre de 1997), Levante.

Soriano, Lola. “Domínguez: «Con la cesión de la dársena, Valencia ya no estará de espaldas al mar»” (dimecres 22 d’octubre de 1997), Las Provincias.

Alcañiz, José Manuel. “La ciudad y ¿su? puerto” (diumenge 19 d’octubre de 1997), Levante.

Pérez Benlloch, J.J. “Balcón al mar” (divendres 17 d’octubre de 1997), Levante.

Levante-EMV. “Fomento condiciona el «balcón al mar» al nuevo acceso al puerto y la ZAL” (dimarts 14 d’octubre de 1997), Levante.

Zaragozá, José Luis. “El Puerto destina 500 millones para acelerar la ampliación sur” (dimarts 14 d’octubre de 1997), Levante.

J.B. “Nazaret propondrá a la Federación diversos actos en protesta por la ampliación portuaria” (dimarts 7 d’octubre de 1997), Las Provincias.

J.L.Z. “El puerto usa su ampliación para competir frente a Barcelona” (dijous 2 d’octubre de 1997), Levante.

Golf, Susana. “La alcaldesa incluye el acceso norte al puerto y la ZAL en el proyecto «Balcón al mar»” (dissabte 20? de setembre de 1997), Levante.

J.M. “Fomento cederá este mes la dársena del puerto para el «balcón al mar»” (diumenge 7 de setembre de 1997), Levante.

Barajas, J. “Los pescadores de Nazaret piden a la conserjería que tramite sus licencias” (divendres 1 d’agost de 1997), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Esqueles: “Als companys morts a les drassanes d’UNL”, “En recuerdo de los trabajadores afectados por el accidente laboral del puerto de Valencia” (dissabte 5 de julio de 1997), Levante.

Levante-EMV. “Doce de los 18 trabajadores fallecidos eran valencianos” (divendres 4 de julio de 1997), Levante.

Camps, V. “Las nuevas pesqueras del puerto de Valencia ofrecen comodidad y seguridad” (dimecres 18 de juny de 1997), Levante.

Zaragozá, José Luis. “El puerto propone privatizar sus servicios y aumentar su plantilla externa en un 50%” (dijous 12 de juny de 1997), Levante.

“UPV: «Hay que redimensionar la ZAL del puerto»” (dimarts 27 de maig de 1997), Las Provincias.

Salazar, Pablo. “La Zona de Actividades Logísticas del Puerto no se construirá a corto plazo” (dimarts 20 de maig de 1997), Las Provincias.

Varea, Paco. “La Punta tiene 47 edificaciones protegidas en los terrenos de la ZAL” (dimarts 20 de maig de 1997), Levante.

Salazar, P. “Vecinos de La Punta: La ZAL del Puerto destruirá más de 20 alquerías y barracas” (dijous 8 de maig de 1997), Las Provincias.

Talavera, Daniel R. “La Federación de Vecinos pide al Puerto que cumpla el convenio de impacto sobre el entorno urbano” i “El traslado de contenedores, asunto pendiente” (dijous 23 de gener de 1997), Diario del Marítimo – Las Provincias.


1996

Useros, Vicente. “Polémica por la propuesta de EU para crear un vertedero en la ampliación sur del puerto” (dissabte 28 de desembre de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Varea, Paco. “El PSOE y EU exigen que se compense a La Punta por la pérdida de huerta” (dimarts 10 de desembre de 1996), Levante.

Varea, Paco. “La complejidad técnica encarece la obra de ampliación sur del puerto en 8.000 millones” (diumenge 1 de desembre de 1996), Levante.

Varea, Paco. “Nazaret denuncia al puerto ante el Defensor del Pueblo” (divendres 29 de novembre de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Badillo, Antonio. “Nazaret se opone a que el Puerto construya un puente para el ferrocarril sobre el río” i “Polémica en torno al Convenio Puerto-Ayuntamiento” (divendres 8 de novembre de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Varea, Paco. “Vecinos de Nazaret exigen al puerto los estudios ambientales de la línea férrea” (divendres 8 de novembre de 1996), Levante.

Monreal, J. i Varea, Paco. “El puerto construirá un puente ferroviario móvil en la dársena interior para permitir el plan «Balcón al mar»” (dijous 7 de novembre de 1996), Levante.

Varea, Paco. “EU pretende que se reordene la zona sur de la ciudad para desplazar la ZAL” (sense data exacta, aproximadament octubre-novembre 1996), ?

Valencia Marítima. “La alcaldesa sugiere a Aznar la cesión del suelo de la Dársena Interior al Ayuntamiento” (dijous 24 d’octubre de 1996), Valencia Marítima.

Levante-EMV. “Ayuntamiento y puerto estudian un nuevo convenio con la cesión de Benimar” (dimecres 16 d’octubre de 1996), Levante.

F.G. “Vecinos de La Punta denuncian el silencio de las instituciones sobre la ZAL del puerto de Valencia” (diumenge 5 d’agost de 1996), El País.

Saura, Jane. “«Nazaret, frontera entre la ciudad y el puerto»” (divendres 12 de juliol 1996), Trajin.

Varea, Paco. “Veinte empresas se interesan para ubicarse en la ZAL” (divendres 5 de juliol 1996), Levante.

D.R.T. “«Natzaret» aborda el aniversario del convenio Puerto-Ayuntamiento” (dissabte 29 de juny de 1996), Las Provincias.

Reyes, Sergio. “Los depósitos de hidrocarburo del puerto están a menos de 2.000 metros de Nazaret” (dissabte 29 de juny de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Gayo, Gonzalo. “Cartagena: Con Valencia Centro Logístico y el puerto vamos a superar al frente portuario catalán” (dimecres 26 de juny de 1996), Las Provincias.

“El grupo Men-Car presenta el anuario «Valencia Port-96»” (dijous 20 de juny de 1996), Las Provincias.

Varea, Paco. “Nazaret exige a Sanidad un mayor control del polvo de soja” i “Protesta de los ecologistas contra Aceprosa” (diumenge 16 de juny de 1996), Levante.

Talavera, Daniel R. “Nazaret teme que la descarga de soja en el puerto de Valencia provoque brotes de asma como el de Barcelona”, “Marfull se movilizó ayer contra Aceprosa” i “Todos conceden prioridad al traslado” (diumenge 16 de juny de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Talavera, Daniel R. “El convenio Puerto-Ayuntamiento firmado en 1986 llega al Defensor del Pueblo” (dijous 13 de juny de 1996), Las Provincias.

J.L.Z. “Virosque pide a Zaplana que el presidente del puerto sea un empresario” (dijous 6 de juny de 1996), ?

Tomás, María. “Vecinos de Nazaret exigen que Sagunto acoja la zona de actividades logísticas del puerto” (dimecres 5 de juny de 1996), Levante.

Ferrer, Rodolfo. “Juan Antonio Mompó, candidato de los empresarios para presidir el puerto” (dimarts 4 de juny de 1996), ?

Escorial Lázaro, Manuel. “Un proyecto «estrambótico» en el puerto” (dilluns 3 de juny de 1996), Las Provincias.

Useros, Vicente. “Los valencianos siguen identificándose con su puerto” (diumenge 2 de juny de 1996), Las Provincias.

Parrilla, José. “UGT-Mar denuncia ante Capitanía el escaso interés del puerto por el medio ambiente” (dimarts 28 de maig de 1996), Levante.

“Fiesta reivindicativa de la Punta” (diumenge 26 de maig de 1996), Levante.

Monreal, J. “Los vecinos de Nazaret reclaman al Síndic de Greuges compensaciones por el puerto” (dissabte 18 de maig de 1996), Levante.

Badillo, Antonio. “Nazaret denuncia ante el Síndico de Agravios el convenio Puerto-Ayuntamiento de 1986” (dissabte 18 de maig de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Coello, J.M. “El Puerto quiere un concurso de ideas para diseñar el complejo comercial-recreativo” (divendres 10 de maig de 1996), Las Provincias.

Martínez, Antonio. “La adquisión de terrenos para la ZAL del puerto de Valencia comenzará a partir de julio” (dimecres 1 de maig de 1996), ?

Varea, Paco. “Los vecinos de La Punta y Nazaret paralizan las obras del futuro ferrocarril al puerto” (dissabte 27 d’abril de 1996), Levante.

Talavera, Daniel R. “Miguel Domínguez afirma que el puerto no ha cumplido el convenio firmado en 1986” (divendres 26 d’abril de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Useros, Vicente. “El volumen de los vertidos voluntarios en el mar cuadruplica al de los que ocurren accidentalmente” i “La zona con mayor control de contaminantes” (dijous 25 d’abril de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Tatay, Magda. “Aurelio Martínez visita las obras de ampliación del puerto” (dijous 25 d’abril de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

“Bautizan un portacontenedores en Valencia” (dimecres 17 d’abril de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

“Los vecinos de Nazaret denuncian sus problemas de convivencia con el puerto” (divendres 19 d’abril de 1996), Las Provincias.

Levante-EMV. “El PSOE reclama la cesión de terrenos y un edificio del Puerto para Nazaret” (dimarts 9 d’abril de 1996), Levante.

Lagardera, Juan. “Y el futuro del puerto de Valencia, ¿qué?” (dissabte 30 de març de 1996), Levante.

Varea, Paco. “El ayuntamiento colocará pantallas contra el ruido de los barcos en Nazaret” (dimarts 26 de març de 1996), Levante.

Coello, J.M. “El Plan Estratégico advierte que el puerto de Valencia sólo es competitivo para 20 años: Necesita de Sagunto” (divendres 15 de març de 1996), Las Provincias.

D.R.T. “Nazaret no sabe cómo reaccionar en caso de accidente en el puerto” (diumenge 10 de març de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Tatay, Magda. “Acordada una inversión de 5.000 millones de pesetas para la ampliación sur del puerto” (dijous 7 de març de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Badillo, Antonio. “Presentan denuncias contra los ruidos del puerto” (dijous 15 de febrer de 1996), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Ferrer, Rodolfo. “La firme singlatura del puerto de Valencia”, “La marca de garantía, una apuesta segura” i “Inversiones previstas en Valencia” (diumenge 11 de febrer de 1996), Guía de la Economía – Las Provincias.

Tatay, Magda. “Masiva adhesión a la marca de garantía portuaria” (dissabte 10 de febrer de 1996), Las Provincias.

Talavera, D.R. “EU analiza la distribución de la superficie portuaria” (dimarts 6 de febrer de 1996), Las Provincias.

Prado, Paco. “La actividad portuaria registra un aumento histórico” (dimecres 10 de gener de 1996), Las Provincias.


1995

Anunci de l’Autoritat Portuària de València: Autorització de construcció per a Aceprosa (dilluns 23 d’octubre de 1995), Las Provincias.

Badillo, Antonio. “Denuncian los ruidos que generan los barcos en el Muelle del Turia” (dimarts 1 d’agost de 1995), Las Provincias.

Varea, Paco. “El puerto de Valencia se erige en el primero de España en movimiento de mercancías” (dimecres 21 de juny de 1995), Levante.

Varea, Paco. “Denuncian el incumplimiento del convenio puerto-ayuntamiento” (dimarts 20 de juny de 1995), Levante.

Izquierdo, J. i Varea, P. “Díaz Alperi pide al puerto de Alicante el suelo de Campsa para la «ciudad del ocio»” (dilluns 19 de juny de 1995), Levante.

Levante-EMV. “El 60% de los valencianos cree que el puerto pierde importancia” (dilluns 19 de juny de 1995), Levante.

Varea, Paco. “Medio Ambiente detecta un depósito ilegal de residuos en el puerto” (dilluns 19 de juny de 1995), Levante.

Vitoria, Fernando. “El movimiento de toneladas durante los cuatro primeros meses del año aumenta un 25,02%” (dijous 18 de maig de 1995), Las Provincias.

Belda, Ferran. “Quién manda en el puerto” (dimecres 17 de maig de 1995), Levante.

Levante-EMV. “El puerto de Valencia se declara en alerta contra el virus Ébola” (dimarts 16 de maig de 1995), Levante.

Arabí, Francesc. “De espaldas al puerto” (diumenge 14 de maig de 1995), Levante.

Golf, Susana. “Aurelio Martínez propone construir un puente levadizo en el puerto de Valencia” i S.G. “Arlesa, con Total y Tepsa” (dissabte 1 d’abril de 1995), Levante.

Levante-EMV. “Los arquitectos proponen el traslado de parte del puerto de Valencia a largo plazo” (dijous 9 de març de 1995), Levante.

Varea, Paco. “Marina Mercante expedientó a tres barcos por contaminar el mar en 1994” (dilluns 30 de gener de 1995), Levante.

Zaragozá, José Luis. “Los puertos de Valencia baten su récord al aumentar su actividad casi un 25% en 1994” (dilluns 30 de gener de 1995), Levante.

Vivó, Virginia. “Burriel: «La ZAL de Valencia debe construirse de una manera prudente y progresiva»” i “Gritos y susurros en la huerta de la Punta”(dilluns 30 de gener de 1995), Levante.

“UPV considera que la ZAL atenta contra la huerta” (dimecres 11 de gener de 1995), Levante.

Moltó Belenguer, Julio A. “El puerto: una concepción estrecha y anticuada del desarrollo” (diumenge 8 de gener 1995), Levante.

Varea, Paco. “El acceso norte al puerto de Valencia divida la directiva de la federación vecinal” (diumenge 8 de gener de 1995), Levante.


1994

Golf, Susana. “El plan estratégico incluye la idea de hacer la zona logística del Puerto sobre el mar” (dijous 22 de desembre de 1994), Levante.

EFE. “El 80% del tráfico del puerto de Valencia se debe a exportaciones” (dimecres 21 de desembre de 1994), Levante.

“EU pregunta al Consell sobre el acceso al puerto” (dimarts 20 de desembre de 1994), Levante.

“El puerto de Valencia obtendrá 200.000 millones” (dimarts 20 de desembre de 1994), Levante.

“El Gobierno aprueba la sociedad que promoverá la zona logística del puerto” (dissabte 17 de desembre de 1994), Levante.

Iranzo, Amador. “La Capitanía Marítima paraliza la inspección de buques por falta de personal en Valencia” (dijous 15 de desembre de 1994), Levante. 

“La federación vecinal «rechaza» el acceso Norte al puerto” (dijous 15 de desembre de 1994), Levante.

J.M. “El ayuntamiento busca suelo industrial lejos del puerto para la ZAL” (dimarts 13 de desembre de 1994), Levante – Comunidad Valenciana.

Varea, Paco. “El Marítimo solicitará un referéndum sobre el acceso norte” (dimecres 7 de desembre de 1994), Levante.

Varea, Paco. “El puerto hará un estudio para dragar la desembocadura del viejo cauce” (dimecres 7 de desembre de 1994), Levante.

Varea, Paco. “Los vecinos se movilizan contra el acceso norte al puerto” (dimarts 6 de desembre de 1994), Levante.

Varea, Paco. “Diecisiete empresas optan a construir la Capitanía Marítima y la torre de Valencia” (diumenge 4 de desembre de 1994), ?

Varea, Paco. “El túnel de acceso al puerto cruzará Valencia de norte a sur y costará 11.000 millones” (diumenge 4 de desembre de 1994), ?

Vázquez, Cristina. “Oposición vecinal al proyecto de expansión del puerto de Valencia a costa de la huerta” i C.V., Valencia “Hacer las maletas” (dilluns 31 d’octubre de 1994), El País.

Golf, Susana. “Castañer desprecia el informe contra la ampliación del puerto” (dijous 15 de setembre de 1994), Levante.

Varea, Paco. “La directiva vecinal apoya la creación de un nuevo barrio que frene el puerto” (dilluns 5 de setembre de 1994), Las Provincias.

Varea, Paco. “La federación vecinal quiere un nuevo barrio para frenar el puerto” (dilluns 5 de setembre de 1994), Levante.

Varea, Paco. “Los técnicos municipales se oponen a la ampliación del puerto sobre zona de huerta” (diumenge 28 d’agost de 1994), Levante.

Badillo, Antonio. “«El Ayuntamiento se ha portado mal con el pueblo»” (diumenge 5 de juny de 1994), ?

Badillo, Antonio. “La huerta del Sureste de Valencia desaparecerá para dar paso a una amplia zona de servicios del Puerto” (dimarts 29 de març de 1994), ?

Coello, J.M. “El Puerto gana 500.000 metros más para servicios y el Gobierno estudiará «y pactará» el acceso norte” (divendres 15 d’abril de 1994), ?

Cuenca, Jordi. “La zona logística del puerto de Valencia supondrá una inversión de 8.000 millones” (divendres 15 d’abril de 1994), Levante.


1993

Varea, Paco. “Urbanismo exigirá al puerto el nuevo proyecto de la ampliación” (dilluns 8 de novembre de 1993), Levante.

Varea, Paco. “El ayuntamiento paralizará las obras del puerto si no se ajustan al proyecto inicial” (divendres 5 de novembre de 1992), Levante.


1992

Prado, Paco. “Construir Valencia” (diumenge 1 de novembre de 1992), Las Provincias.

Prado, Paco. “Se trabaja día y noche en la ampliación del puerto” (diumenge 1 de novembre de 1992), Las Provincias.

A.B. “Nuevas divergencias entre Nazaret y el Puerto Autónomo de Valencia” (dimarts 13 d’octubre de 1992), Las Provincias.

Aupí, Vicente. “El MOPT dice que el puerto no ha justificado de forma suficiente su ampliación sur” (dissabte 25 de juliol de 1992), Levante.

Aupí, Vicente. “Obras Públicas detecta numerosas deficiencias en la ampliación sur del puerto” i “La capacidad de desagüe del nuevo cauce deberá ser controlada” (divendres 24 de juliol de 1992), Levante.

Varea, Paco. “Los vecinos del distrito Marítimo exigen al puerto que les dé un estudio de seguridad” (dimarts 31 de març de 1992), Levante.

Varea, Paco. “Un informe dice que el accidente más grave en el puerto afectaría a 120.000 personas” i “«Todo está bajo control, aquí no ocurre nada anormal»” (dilluns 30 de març de 1992), Levante.


1991

Varea, Paco. “Detectan contaminación de metales en el puerto” (dijous 19 de setembre de 1991), Levante.

Serra, María José. “El colectivo vecinal rechaza el proyecto de acceso norte que estudia el puerto de Valencia” (diumenge 7 de juliol de 1991), El País.

Golf, Susana. “Comandancia de Marina retiene un buque por verter residuos al puerto de Valencia” (dimecres 3 d’abril de 1991), Levante.

Bergón, Josep Vicent i Prado, Paco. “Aparece una gran marcha de aceite en el puerto” (dimecres 3 d’abril de 1991), Las Provincias.

Bergón, Josep Vicent. “La mancha de aceite procedía de un contenedor que se rompió” (dijous 4 d’abril de 1991), Las Provincias.

“Un buque, investigado por arrojar vertidos en el puerto de Valencia” (dimecres 3 d’abril de 1991), El País – Comunidad Valenciana.

“Vecinos de Natzaret afirman que un buque realizó vertidos peligrosos en el puerto” (dimarts 2 d’abril de 1991), El País.

Das, Paco. “La ampliación del puerto, noticia destacada en ‘Natzaret'” [en referència a la notícia que trobeu més avall, del periòdic Natzaret“] (dissabte 5 de gener de 1991), Diario del Marítimo – Las Provincias.


1990

“Ampliación del puerto y futuro del barrio” i “Sobre el puerto” (novembre-desembre 1990), Periòdic Natzaret, n. 46.

Bergón, Josep Vicent. “Tenso debate sobre la ampliación del puerto” i “El barrio más castigado de todos los órdenes” (dijous 1 de novembre de 1990), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Martínez, Javier. “Ampliació sí, pero ganando terreno al mar” (dissabte 13 d’octubre de 1990), Diario del Marítimo – Las Provincias.

Serra, María José. “Natzaret reitera su oposición a la ampliación del puerto de Valencia” (dissabte 6 d’octubre de 1990), El País.

Monreal, J. “UV dará los votos que faltaban para la ampliación del puerto” (dimecres 26 de setembre de 1990), Levante.

Monreal, J. “Los vecinos de Nazaret creen que el barrio puede desaparecer al ampliarse el puerto” (dijous 20 de setembre de 1990), Levante.


1989

Roselló i Verger, Vicenç M. “El futuro del puerto” (dissabte 9 de desembre de 1989), El País.

Varea, P. “La Cámara de Comercio y el puerto no renuncian a construir un acceso de camiones desde el Norte” i J.M. “Las pretensiones empresariales chochan con el plan” (dissabte 25 de novembre de 1989), Levante.

Sierra, J.“La ampliación del puerto carece de estudio de impacto ambiental” (dijous 21 de novembre de 1989), Levante.

Golf, S. i Lagardera, J. “El nuevo acceso sur al puerto libera al barrio de Nazaret del paso de camiones” (dijous 26 d’octubre de 1989), Levante.

A.M. “CC.OO. elabora un plan de emergencia para el puerto de Valencia” (diumenge 3 de setembre de 1989), Levante.


1988

“Puerto y ayuntamiento reconocen su descoordinación en Nazaret” (dijous 14 d’octubre de 1988), Levante – Valencia.

“Protestas en Natzaret por las consecuencias de la ampliación del puerto” (divendres 23 de setembre de 1988), El País.


1987

“Las rebajas de otoño. ¿Qué queda de la maqueta primera del nuevo parque?” (novembre/ desembre de 1987);  Periòdic Natzaret, n. 31.

Castaño, Juan. “Crónica de unas cadenas”; Sanchis, Enrique. “Se busca un lugar aislado parar un Lazareto y sus comunicaciones” (setembre/ octubre de 1987);  Periòdic Natzaret, n. 30.

“El Nou parc de Nazaret”; Moltó, Julio. “Nazaret: la lucha por el derecho a la ciudad” (maig/ juny de 1987);  Periòdic Natzaret, n. 29.

“Así quedará Nazaret según el Plan General”; “Dibujando el futuro de Nazaret”; “Las rebajas del Parque”; “Nazaret y la planificación urbanística”; entre altres publicacions (març/ abril de 1987);  Periòdic Natzaret, n. 28.

“El Ayuntamiento cumplió”; “La playa de Caro y Cantarranas. ‘Lo que el Puerto se llevó'”; entre altres publicacions (gener/ febrer de 1987);  Periòdic Natzaret, n. 27.


1986

“Muchos millones de pérdidas en Nazaret. Doce vecinos se querellan contra la administración”; “Los camiones impiden las clases del colegio V. Hervàs”; entre altres publicacions (novembre/ desembre de 1986);  Periòdic Natzaret, n. 26.

“La ciudad no es para mí”; “Valencia cara al mar”; entre altres publicacions (juliol/ agost de 1986);  Periòdic Natzaret, n. 25.

“Se firmó el convenio ayuntamiento-puerto”, “¡Camiones y contenedores fuera!”, “R.I.P. playa de Nazaret”, “La Moguda o la dignidad del barrio”; entre altres publicacions (maig/juny febrer de 1986);  Periòdic Natzaret, n. 24.

“Este es mi barrio. Nazaret: La planificación del desastre”; entre altres publicacions (gener/ febrer de 1986);  Periòdic Natzaret, n. 23.

“Ayuntamiento y puerto de Valencia: Las reivindicaciones de Nazaret”; Moltó, Julio ” Els carrers de Natzaret: Nazaret y el mar”, entre altres publicacions (gener/ febrer de 1986);  Periòdic Natzaret, n. 22.


1985

“«¿Qué será de mi barrio?» La movida contra la carretera que le roba el mar a Nazaret”; “Cosas que es bueno saber”; i Biosca, Maite. “Carta al Sr. Ministro de Obras Públicas”; entre altres publicacions (novembre/ desembre de 1985), Periòdic Natzaret, n. 21.

“En un clima de escandalosa indiferencia Valencia renuncia a una playa”; “Avance del Plan General y su repercusión en Nazaret”; Pepet d’Alboraia “Carta a Miguel”; entre altres publicacions (setembre/ octubre de 1985), Periòdic Natzaret, n. 20.

“¿Adiós definitivo a la playa de Nazaret? La carretera del puerto a subasta”, entre altres publicacions (març/ abril de 1985), Periòdic Natzaret, n. 19.


Articles sobre el port en el bloc de l’Assoc.

2021

2020

2019

Títol El port: Hemeroteca de l’ampliació sud i situació actual de la nord
Font Associació de veïns i veïnes de Natzaret i altres fonts que podeu llegir al llistat més avall.
Data de publicació en Natzaretpèdia Dimecres 10 de novembre de 2021
Veure totes les publicacions relacionades Temàtica “port”

Fonts

Algunes webs interessants

Articles sobre el port en el bloc de l’Assoc.

2021

2020

2019

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *