Exposició del Centenari de la Primera Pedra del Barri de Tramviaris, 1916-2016

En 2016 es complia el centenari de la col·locació de la primera pedra del Barri de Tramviaris en 1916. Per este motiu, el veïnat del barri i l'Associació preparàrem una exposició que recollia tot tipus de documentació històrica i humana del barri. Ací reunim el material que es presentà en eixa exposició perquè estiga disponible de manera permanent.

El mercat municipal: ahir i hui

Hem inclós en primer lloc una breu història del mercat, que podeu llegir a continuació. Després trobareu les entrevistes a les sis paradetes actuals. Per últim, podeu vore la col·lecció de fotos del mercat de Castaño, que inclou imatges del mercat vell amb les seues parades, del provisional i de la construcció de l'actual.

Manuela Pomar Duato

Manuela Pomar Duato (1950) ens regala diferents relats sobre el barri de Natzaret en la segona meitat del segle XX, tot des de la seua família —“els mallorquins”— i la seua història de vida.

Mariano Moncho Villagrasa, ‘el Curro’

Mariano Moncho Villagrasa, 'el Curro' (1926), parla de l’activitat de la seua família en Natzaret, que anava de la cria de vaques a fer d’ordenaris amb els carros i altres negocis. Tot amb narracions i anècdotes de la seua història de vida en Natzaret des d’abans de guerra.

Pepa Soler Gonzalvo

Pepa Soler Gonzalvo (1941) ens parla amb humor i capacitat crítica de la seua experiència entre la Punta i Natzaret, amb històries molt singulars en, per exemple, l’àmbit del treball (l’estraperlo de tabac en què participava sa mare), l’oci en Natzaret i el Grau o la dura experiència de la riuada de 1957.

“Casa Aquilino” (Francisco Calonge Teodoro)

La història de vida de Francisco Calonge Teodoro (1948), de «Casa Aquilino», articulada al voltant del seu bar-restaurant, obert en 1950 i testimoni de la història de Natzaret.

Ramon Arqués Grau

Ramon Arqués Grau (Juneda, 1949) ens parla de com arribà des de Juneda (Lleida) fins a Natzaret, de la seua vida al barri, de la formació de l’Associació i d’una preocupació constant pel camí social que l’ha dut a treballar com a obrer, a convertir-se en mestre d’escola, a historiar el barri i les lluites socials, o a dedicar hores infinites a projectes com la ràdio o el periòdic 'Natzaret'. Sempre amb l’objectiu de millorar les condicions de vida de tots i totes i canviar la imatge del barri des de dins i des de fora.

Consell d’Alumnes de Natzaret (des de 2016)

13 acompanyats de luxe ens fan una explicació divertida, detallada i molt interessant del Consell d’Alumnes del barri: com es creà, com funciona, què ha fet en estos 8 anys de trajectòria i quins projectes tenen entre mans durant este curs 2023/24.

Ángela Mena i Pepe Lisarde, del primer equip de Serveis Socials

Ángela Mena i Pepe Lisarde ens parlen de com era el barri quan arribaren per a formar el primer equip de Serveis Socials, de tot el treball que es feu, de la immensa participació veïnal i de la implicació de tot el barri. Cal destacar la importància d’este moment fortament il·lusionant, on estaven sent part del naixement del seu àmbit de treball. Estaven creant-se els Serveis Socials i tot estava per fer.

El Club Deportivo Nazaret al Gol, diario deportivo (de Madrid) el 23 de gener 1942

Natzaretpèdia ofereix al seu públic de lectors una bella aportació sobre la vida esportiva a Natzaret, en concret de l’activitat futbolística.

José Royo Jara (8 de gener de 1911 – 18 de març de 1993)

En esta nova aportació a l'apartat "veïnat", dediquem unes més que merescudes pàgines al nostre estimat veí José Royo Jara. Tenim la sort de comptar amb el relat del seu fill, José Royo García, transformat en biografia per Ramon Arqués. El resultat és un document amb el que esperem que es complisca el desig que l'autor transmet en les últimes línies "José Royo Jara morí a l’edat de 82 anys. Però d’un veí com ell, no n’hauríem de perdre mai la memòria".

Vicent Esteve, memòria i tradició a Natzaret

Vicent Esteve Roig (1938) fa una descripció afectiva, viva i molt rica de la vida al Natzaret de la seua joventut, plena de detalls i de poesia populars.

Juan Maldonado, ‘don Juan’ el mestre, amb Mercedes Tamarit

Juan Maldonado Rodríguez (1932), més conegut com ‘don Juan’ per tota una vida dedicada a l’ensenyament al barri. Don Juan, molt ben acompanyat de la seua dona, Mercedes, i de la seua filla, Merche, ens parla de la seua infantesa, del procés de fer-se mestre i de començar a treballar al barri, de la seua experiència amb l’ensenyament i, en fi, d’una vida tenint la gran sort de dedicar-se a una faena que li agrada molt, en la que va posar tot el seu esforç i dedicació.

Nieves Donate Tébar, ‘la del Quiosco’

Nieves Donate Tébar (1933) ens parla de la seua experiència vital, de com arribà al barri, del treball dels seus primers anys, de la tornada al barri després de casar-se i de com era la seua faena a la paraeta (o al quiosc), de les relacions amb el veïnat, de com han canviat el barri i el comerç, entre altres moltes coses.

Catalina Socías, Damià Socías i Damaris Hurtado, destinació Natzaret

Entrevistem a Catalina Socías (1935), a Damià Socías (1939) i a Damaris Hurtado, tres veïns del barri arribats de Randa (Mallorca) i de Cali (Colòmbia) ens dos moments molt diferents: Catalina i Damià en 1970, Damaris en 2022. Cadascun ens parla de les seues motivacions per a vindre a València i concretament a Natzaret. Aprofitem per a xarrar sobre la llarga trajectòria vital, social i política de Catalina i Damià i el seu paper en l’associacionisme i les lluites socials i sindicals al barri.

Jaume Cort, urbanisme, humanisme i militància

Jaume Cort Aznárez (1950), arquitecte i urbanista establert a Natzaret des dels anys 70, ens parla del seu ofici, de la vida i de la militància al nostre barri.

Paco Doldi i la memòria del Natzaret dels pescadors, amb Lourdes Benaches

Paco Doldi (Francisco Bonet Bodí, 1947), acompanyat per la seua dona, Lourdes Benaches Chardí, ens dóna testimoni de la tradició pescadora del barri i descriu en detall formes de vida que hui estan fortament transformades. Doldi ens parla de la seua infància al barri, de la destrossa i les injustícies de la riuada de 1957, de la necessària migració familiar posterior a Mallorca per a guanyar-se la vida, de la tornada a Natzaret, de la participació de son pare en l’Associació i de les lluites per defendre el barri. És un relat apassionat, per moments emotiu i ple d’informació interessant sobre el barri.

Carmen Moncholí Ballester, de Natzaret a Fabrègues (França)

Carmen Moncholí Ballester (1940) ens parla de la seua infantesa al barri fins als 10 anys, quan emigrà a França amb la seua família. Ens explica com passà la guerra la seua família, com era el treball al port de son pare i son tio, la pesca de subsistència que complementava els jornals, com es calfaven en l’escola o com van viure la riuada de 1949.

Luisa Tamarit, la Practicant

Amb Luisa Tamarit parlem de la guerra i la postguerra, i com es van viure a sa casa, a la Punta i a Natzaret; dels seus estudis i de l’ofici de Practicant rural, que tantíssim ha canviat; de la riuà del 57 i de la festa de la Mare de Déu dels Desemparats, a on és de Junta des de fa 23 anys.

Amparo Coscollá i Ana Costa, la salut integral i el Centre de Salut

Entrevistem a Amparo Coscollá i a Ana Costa, dos professionals de la salut familiar i comunitària (infermera i metgessa, respectivament) que han posat passió i moltíssimes hores en la millora de la salut integral del barri. Com en les altres publicacions sobre salut, parlem de salut integral, perquè esta perspectiva ampla va molt més enllà de l'assistencialisme o de la consulta.

Vicente Adelantado, fent poble

Vicente Adelantado (1936), conegut per regentar l’única floristeria de Natzaret, és també el promotor de la Hermandad del Cristo de Natzaret, patró del barri, de les seues festes o de les Creus de maig, que tradicionalment s’emporten premis en la ciutat de València. Amb ell parlem de tot açò, però també d’altres fites de la seua vida, com la Guerra civil, la riuada del 57 o en general de les festes del barri, començant per aquelles famoses dels tranviaris.

Biografia i homenatge a Glòria Caballero Ganosa (València, 18/12/1966 – 06/01/2022)

El passat dijous 21 d'abril de 2022 es va realitzar l'acte de col·locació de les plaques de carrer dedicades a dos veïns molt volguts al barri: Glòria Caballero i Joan Castaño. Aprofitem esta publicació per a dedicar-li un espai a la nostra veïna i amiga Glòria, més xicotet del que mereix, però en qualsevol cas necessari.

Biografia i homenatge a Vicent Martí Igual (Natzaret, 10/12/1931-28/01/2021)

Hui, 28 de gener de 2022, fa un any que ens va deixar el nostre amic i incansable company de lluites Vicent Martí. Dediquem este espai a conservar una xicoteta part de tot el que ens va ensenyar al llarg dels anys i recordem les experiències i esforços que vam compartir, que no foren pocs. Tenim la sort de conservar dos entrevistes que Oriano Corllaci feu a Vicent i les compartim ací junt a les notes biogràfiques que ha fet el nostre company Ramon Arqués.

Biografia i bibliografia de Joan Castaño Caparrós (Bera 20/10/1914 – Natzaret 18/02/2002)

Compartim la biografia del nostre estimat amic i veí Joan Castaño que va escriure Ramon Arqués. A més aprofitem este espai per començar un llistat de textos publicats a Natzaretpèdia, així podreu accedir-hi més fàcilment. Castaño tenia un coneixement quasi enciclopèdic del barri i la combinació dels seus textos i el seu arxiu és un llegat d'incalculable valor.

Vols col·laborar amb una història o posar-te en contacte amb nosaltres?